13 asja, millele eksperdid magamistoas veto kehtestavad

Triin Sepp
Copy
Foto: Shutterstock

Iga päev kaheksa unetunni täis saamine võib olla keeruline. Lühiajaline unepuudus suurendab töö ja liiklusõnnetuste riski, pikaajaline magamatus on aga faktoriks südamehaiguste, insuldi ning diabeedi tekkes. Kuigi me ei saa ise muuta kõike, mis meie und takistab, siis vähemalt mõne asja üle oma elus ja magamistoas on meil kontroll olemas. Järgnevalt ekspertide soovitused, millistele asjadele tuleks unekambris veto kehtestada.

1. Lemmikloomad

Isegi kui oled oma lemmikutesse kohutavalt kiindunud, on nii sulle kui neile parem, kui nad öö oma pesas veedavad. Nad võivad su und rikkuda nii öiste voodisse hüppamiste, toidu- kui ka mängusoovidega, lisaks võivad nad ägendada allergiaid või tuua voodisse mustust ja parasiite.

2. Valgust kiirgavad seadmed

Eksperdid soovitavad magamistoast välja heita kõiksugused ekraanid, sülearvutid ja muud seadmed, mis sinakat valgust kiirgavad. Selline valgus rikub meie sisemist kella, mille alusel keha otsustab, kas on aeg olla ärkvel või magada. Seega jäta ukse taha nii mobiiltelefonid kui ka LED valgusega lugemislambid, sest needki eritavad sinist valgust.

3. Televiisor

Lisaks sinaka valguse tekitamisele võib televiisor magamistoas sind plaanitust kauem üleval hoida, rikkudes sellega su unerütme. Ekraanilt tulvava info kogus tõmbab tähelepanu ning on lademetes erinevat materjali, mille vaatamisse ennast unustada. Telesaated tekitavad su kehas ka keemilisi ühendeid nagu norepinefriin ja dopamiin, mis stimuleerivad ajus ärkvelolekukeskusi ning muudavad uinumise raskemaks.

4. Tööasjad

Kui oled juba voodis ning valmistud magama jäämiseks, siis viimane asi, millele tahaksid möelda, on töö. Magamistuba peaks olema uneoaas, su voodi asupaik, mitte aga kontoriruum. Lisaks ei taha sa, et töömõtted sind segaksid või sul puhkamist takistaksid, seega lülita välismaailm välja vähemalt pool tundi enne linade vahele suundumist ning jäta sinna telekas, arvuti, tööpaberid ning üleüldse kõik, mis ei aita sul lõõgastuda.

5. Kingad

See soovitus võib eestlaste jaoks küll imelik tunduda, kuid on asjalik sellegipoolest. Sa ei tea, millele sa tegelikult tänaval peale astud ning seeläbi oma kingadega tuppa tood. On hea tunne, kui tead, et astud magamistoas puhastele vaipadele ning seeläbi ka puhaste jalgadega voodisse.

6. Toit

Ka toit tuleks magamistoast eemal hoida. Eksperdid ütlevad, et soovitatav on mitte süüa kolm tundi enne uinumist, et vältida seedehäireid, kõrvetisi ning isegi halbu unenägusid. Kui tõesti vajad enne uinumist väikest snäkki, siis proovi midagi kergesti seeditavat nagu jogurt või näiteks hapukaid kirsse või pistaatsiapähkleid, mis sisaldavad uinumist soodustavat melatoniini.

7. Alkohol

Ei õlu, vein ega kanged alkohoolsed joogid ei ole head viisid enne magama jäämist lõõgastumiseks. Kuigi vägijoogid teevad inimese üldiselt uniseks, tekitab öine alkoholitarbimine ka higistamist, peavalusid ning õudseid unenägusid. Rääkimata sellest, et kui jood ükskõik millist vedelikku enne magama minekut liiga palju, siis võib sul olla vaja öö jooksul mitu korda tualetis käia.

8. Segadus

Uuringud on näidanud, et segamini magamistuba võib une tulekut edasi lükata, sest koristamata tuba registreerub su alateadvuses kui segav faktor või tegemata kodune töö. Korras ja puhas magamistuba juhatab sisse hea une, seega puhasta oma magamistuba kõigest üleliigsest ning muud oma voodi ka iseendale kutsuvaks.

9. Palavus

Unega tegelevad eksperdid ütlevad, et ekstreemsed temperatuurikõikumised tuleb tingimata magamistoast eemal hoida. Eriti võivad liiga kõrged kraadid magamistoas tuua kaasa kõrgendatud ärksust ning vähendada sügavaid unefaase, seega soovitatakse temperatuur hoida pigem veidi madalam, kui mujal korteris. See aitab kaasa ka keha loomulikule termoregulatsioonile, mis aitab sujuvalt ühest unefaasist teise liikuda.

10. Äratuskellad

Uskumatu, kuid eksperdid ei soovita ka seda klassikalist eset oma magmistubades näha. Põhjuseks see, et palju tervislikum on minna magama ning seeläbi ka ärgata iga päev loomulikult samal ajal, jättes vahele äratuskella, mis tihti rebib inimese unest välja ebasobivas faasis, muutes seeläbi hommiku raskemaks.

11. Öölambid

Nagu ka ekraanid ning muud valgustusega seadmed, ei soovita eksperdid jääda magama põleva öölambiga. See rikub une kvaliteeti ning selle loomulikku rütmi.

12. Ebamugav voodipesu

Üks olulisemaid heale unele aluse panijaid on muidugi mugav ning inimese vajadustega sobiv madrats. Kuna uni mõjutab ka magamistoast eemal veedetud elu, siis peaks seda voodipehmendust valima erilise hoolega, kuid ekspertide sõnul ei ole palju vähem oluline ka ebamugav voodipesu. Nende sõnul tasub sellesse natuke rohkem investeerida.

13. Lapsed

See punkt võib küll vastakaid arvamusi tekitada, kuid ekspertide sõnul tasub lastel siiski magada vanematest eraldi voodis, sest ainult nii kujunevad neil endal välja korralikud uinumisharjumused. Imikutega vanematel soovitatakse oma maimuke magama panna küll samasse tuppa, ent eraldi voodisse. Peale kuuendat elukuud peaks oma lapsel laskma uinuda siiski eraldi magamistoas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles