7 üllatavalt kasulikku asja apelsinikoorest

Naine
Copy
Foto: Heike Rau/PantherMedia / Heike Rau

Apelsinikoori ei peaks pärast koorimist ära viskama, vaid neid võib kasutada oma tervise heaks.  

Eelista alati ökokvaliteediga maheapelsine, mida ei ole kemikaalidega pritsitud ning pese vilju enne söömist põhjalikult. 

1. Tee maovaevuste ja kõrvetiste vastu  

Seedehäireid ja kõhuvalusid võivad põhjustada nii ebatervislik elumuutus, stress kui ka ülemäärane kohvitarbimine. Tavaliselt kimbutavad inimesi just kõrvetised. Apelsinikoortest tehtud tee võib neid vaevusi leevendada, kuna apelsinikoor on aluseline ja hoiab happetoodangut kontrolli all. 

2.  Heas vormis südameveresoonkond

Apelsinikoor sisaldab flavonoide, mis aitavad veresooni puhastada. Lisaks hoiab koor kolesteroolitaseme normis. Maitsesta toitu riivitud apelsinikoorega, sellega teed oma südamele ja veresoontele head.

3. Looduslik suuhügieeni abivahend

Kaubanduses müüdavate närimiskummide asemel võib ka apelsinikoorega hingeõhku parandada, pealegi muudab koor hambad heledamaks. 

4. Võluv soolestik

Mitte üksnes magu, vaid ka soolestik lõikab apelsinikoortest kasu. Nimelt sisaldab koor mittelahustuvaid polüsahhariide ehk kiudaineid, mis aitavad gaasivalud ja kõhupuhitused kontrolli alla saada. 

5. Tugev immuunsüsteem

Apelsinimahlas on palju C-vitamiini, kuid sama kehtib ka koore kohta, milles on lisaks C-vitamiinile palju antioksüdante. Niisiis on koortest valmistatud tee immuunsüsteemile tõhusaks toeks.  

6. Kaalulangetamine

Apelsinikoor aitab mürke kehast väljutada ja ei lase näljatundel kiiresti tekkida. Võid kasutada kaalu reguleerimiseks nii teena kui ka maitseainena. 

7. Puhtad hingamisteed

Hingamisteede haigused, nagu astma või bronhiit, teevad elu raskeks ja mõjuvad kurnavalt. Apelsinikoored aga toimivad puhastavalt ja rögalahtistavalt. Koorte tarbimine leevendab haigust ja puhastab hingamisteid, kirjutab Liebenswert. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles