Uneprobleemid? Proovi seda veidrat vidinat!

Triin Sepp
Copy
Unetus võib kaasa tuua mitmeid probleeme tervisega.
Unetus võib kaasa tuua mitmeid probleeme tervisega. Foto: Shutterstock

Kas vähkred tihti öösiti voodis, sest erinevad öised hääled hoiavad sind üleval? Sellisel juhul võib sind aidata uudne moodus - valge müra masin. Lülita lihtsalt masin, äpp või ventilaator sisse ning see aitab sul uinuda ja unes püsida, muutes ühtlasi su hommikuse enesetunde puhanumaks.

Valge müra on oma iseloomult segu erineva sagedusega helidest, mida esitatakse samaaegselt. Kuna see sisaldab nii paljusid erinevaid sagedusi, siis aitab see maskeerida ärritavaid helisid, näiteks tänavamüra, naabrite vestlushääli või partneri norskamist, lastes sul rahulikult magada. Näiteks, kui öösel su akna all mõne auto alarm tööle hakkab, siis võid selle peale üles ärgata ilma, et hommikul mäletaksidki. Kuna unel on mitu erinevat faasi, siis mõnes kergema unega faasis on omakorda kergem ka valjude või ebatavaliste häälte peale ärgata. Valge müra aitab selliseid hääli summutada ning on palju tõenäolisem, et need inimest üles ei aja.

Lisaks häälte summutamisele aitab valge müra taust kaasa ka sellele, et inimene jõuaks sügavamatesse unefaasidesse, millel on oluline roll keha puhkamisel ja taastumisel, muutes ka su hommikud energilisemaks. Valge müra aitab sind ka reisimisel, aidates leevendada suure linna või hotelli lärmakust. Seega kui sul on tavaliselt probleeme sellistes kohtades uinumisega, siis ehk aitab sind just valge müra.

Ent valgel müral on ka varjupool! Näiteks võid sa sellest sõltuvusse jääda, mis muudab ilma mürataustata uinumise veelgi raskemaks. Seega tasub valgest mürast väike paus teha, kui tunned, et ilma selleta magama jäämine tundub lausa võimatu. Lisaks võib tekkida tahtmine keerata äpi valjus põhja, et veelgi rohkematest soovimatutest helidest lahti saada, kuid valge müra soovitatav valjusaste jääb alla 85 detsibelli. Sellisel juhul saad mürast parimad und toetavad omadused, jättes ära ebameeldivad kõrvalmõjud.

Sellisest taustast võib küll uinumisel kasu olla, kuid mõned inimesed eelistavad siiski vaikust - seega pole valge müra kõigile. Kui oled helide suhtes tundlik või juhivad need su tähelepanu kõrvale, siis võib ka valge müra mõjuda su unele sama halvasti kui liiklus või norskamine. Eksperdid soovitavad ka näiteks paksude kardinate kasutamist, et välismüral tuppa levimist takistada, kasu võib olla ka heli summutavatest kõrvaklappidest. Seega võib proovida erinevaid meetodeid, et aidata endal uinuda, kuid jää lõpuks ikkagi selle juurde, millega end hästi tunned, vahendab Bustle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles