Teadlane lõi viiruse, mis tapab kõikide vähitüüpide rakud

PM Tervis
Copy
Maksarakke ründavad vähirakud võivad tegutseda immuunsüsteemi radari all ja tulemuseks on vähkkasvaja, aga uus viirus peaks suutma neid inimorganismis hävitada, samuti treenida immuunsüsteemi neid tuvastama.
Maksarakke ründavad vähirakud võivad tegutseda immuunsüsteemi radari all ja tulemuseks on vähkkasvaja, aga uus viirus peaks suutma neid inimorganismis hävitada, samuti treenida immuunsüsteemi neid tuvastama. Foto: Shutterstock

Teadlased on vähktõve ravimiseks loonud uue viiruse nimega CF33, mis tapab laboritingimustes iga vähitüübi rakud ja on hiirtel kahandanud kasvajaid.

Onkoloog, professor Yuman Fong töötab koos Austraalia biotehnoloogiaettevõtega Imugene viiruse kasutamisel põhinevat ravi. Nad loodavad, et järgmisel aastal viia läbi kliinilised uuringud rinnavähiga patsientide seas ja peatselt testida ravi ka melanoomi, kopsuvähi, põie-, mao- ja soolevähiga patsiente hulgas, vahendab Daily Mail.

Edu hiirtega ei taga, et viirus suudab inimesi ravida, kuid professor Fong on endiselt positiivne, kuna muud spetsiifilised viirused on olnud inimeste vähivastases võitluses tõhusad. Näiteks viirus, mis põhjustab nohu, muudeti USA teadlaste poolt ajuvähi raviks. Mõne patsiendi vähk kadus aastateks, enne kui see taas tekkis, ja teiste puhul nähti, et kasvajad kahanesid märkimisväärselt.

Samuti on leitud, et külmetushaiguse viiruse vorm nimega Imlygic või T-Vec suudab ravida melanoomi, kuna see aitas keha immuunsüsteemil kasvajaid ja melanoomirakke kehas ära tunda ja hävitada.

Professor Fong rääkis, et on tõendeid, kuidas 1900. alguses marutaudi vastu vaktsineerides hakkas osadel patsientidel kahanema vähk. Viiruste kasutamisel on peljatud aga nende ohtu inimestele – kui muudad viiruse nii tugevaks, et see suudab hävitada vähki, võib see sama suuta kogu kehaga.

Välja töötatud CF33 põhineb aga poksviiruste sugukonda kuuluval tüvel, mida kasutati 200 aasta eest rõugete vastu immuunsuse loomiseks ja mis on osutunud inimestele täiesti ohutuks. Kombineerimisel teiste viirustega suudab see tappa aga värirakke.

Teadlaste poolt loodud viirust peaks süstima otse vähkkasvajasse. Loodetakse, et viirus suudab nakatada vähirakke inimkehas ja põhjustada nende surma. Seejärel peaks täiel võimsusel tööle hakkama immuunsüsteem, mis suudab nüüd tuvastada ka teised vähirakud kehas, ja võtab need sihikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles