Uus uuring: just nii palju tuleb sul nädalas joosta, et oma eluiga pikendada

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Me kõik teame, et korrapärane jooksmine tugevdab südant, vereringet ja immuunsüsteemi, toimib positiivselt ainevahetusele ja ka meie hingele. Kui palju trenni aga ikkagi on vaja, et asjast tegelikult kasu oleks? 

Austraalia teadlaste tiimil Victoria ülikoolist Melbourne'is on sellele küsimusele uued vastused. Piisab juba 50 minutist jooksust iga nädal, et eluootust märkimisväärselt suurendada. 

«See on hea uudis nende jaoks, kellel pole kuigi palju aega spordi tegemiseks,» ütleb professor Zeljko Pedisic, kes on koos oma tiimiga teinud mitmeid uuringuid jooksmise ja suremusriski osas. See ei tähenda küll, et need, kes pikemalt ja sagedamini jooksevad, peaksid nüüd oma koormust vähendama. 

Uuringutes osales viie kuni 35 aasta jooksul üle 230 000 katsealuse. Ajakirjas British Journal of Sports Medicine avaldatud tulemused olid hämmastavad: korrapärastel jooksjatel on võrreldes mittejooksjatega 27 protsenti väiksem üldine suremusrisk.

Lisaks vähendab jooksutreening riski haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse 30 protsenti. Sporditegemine mõjutab ka vähiriski, vähendades seda 23 protsendi võrra. See kehtib ka nende kohta, kes käisid jooksmas vaid korra nädalas või ka alla 50 minuti. 

Niisiis on mis tahes sörkimine parem kui üldse mitte jooksmine ja see võib su eluiga pikendada. Küll aga ei leidnud teadlased, nagu oleks veelgi sagedasemal jooksmisel eluea pikkusele mingitki kasu, kirjutab GQ.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles