Mitte eriti üllatav tulemus: uuring tõestas, mida inimesed seksi nimel teevad

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

«Ah, ta tahab ainult seksi, sellepärast ta nõnda käitubki!» Oled sellist põhjendust sõbrannalt kuulnud, kui püüad austaja käitumisest aru saada ja asja temaga arutad?

Selgub, et vanarahvatarkusel on tõepõhi all – inimesed on valmis seksi nimel valetama või vähemalt tõde väänama, vahendab Metro.

Ajakirjas Journal of Experimental Psychology avaldatud uuringust selgub, et meie ajud on ehitatud nõnda, et me oleme valmis seksi nimel potentsiaalsetele partneritele valesid rääkima. Nimelt oleme me ehitatud nõnda, et aju tahab mõnusaid kogemusi korrata. See on põhjus, miks me naudime korduvalt maitsvat sööki, jooki, aga ka seksi.

Seega oleme me valmis vastupidiselt oma uskumustele asju ilustama või nende tähtsust suurendama, kui see seab meid soodsasse valgusse.

«Kui terendab võimalus seksiks, siis muudavad inimesed suurema tõenäosusega oma suhtumist ning hakkavad end petlikult esitlema,» ütlesid Rochesteri ülikooli teadlased. «Teiste sõnadega: nad painduvad, ilustavad, mõnikord ka valetavad.»

Uuringus jälgiti 600 tudengi käitumist, kes suhtlesid vastassugupoolega. Teadlased aga leidsid, et selline käitumine polegi väga kahjulik. «Sellist suhtumise muutust saab vaadelda ka kui tagasihoidlikku liialdust või kahjutut võtet, et potentsiaalsele partnerile muljet avaldada,» ütlesid nad. «Inimesed teevad või ütlevad ükskõik mida, et atraktiivse võõraga jutule saada. Kui su seksuaalsus on aktiveeritud, oled sa veelgi enam motiveeritud end kõige paremas valguses esitlema. See tähendab, et sa ütled võõrale asju, mis näitavad sind paremana kui sa tegelikult oled.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles