Retsept: leiba saab ka potiga küpsetada!

FOTO: Shutterstock

Ülimaitsev, ülikrõbe ja ei mingit sõtkumist: seda leiba küpsetatakse potis. 

Iseküpsetatud leivale pole maitse mõttes võrdset. Tegemine aga tundub liiga aeganõudev ja tülikas. Seetõttu mõtles Sullivan Street Bakery omanik, njuujorklane Jim Lahey välja leiva, mida nimetatakse no knead bread — seda leivatainast pole  üldse vaja sõtkuda, kirjutab Freundin.

Koostisained segatakse lihtsalt kokku. Tainale tuleb küll veidike aega anda: 12 kuni 16 tundi kulub kerkimiseks ja seejärel emailitud malmist ahjupotis pool tundi küpsemiseks.

Vaja läheb:

  • 450 g speltanisujahu (tüüp 650 pluss veidi töötlemiseks)
  • 1,5 tl soola
  • 0,5 tl kuivpärmi
  • u 375 ml leiget vett

Valmistamine:

  • Sega lusikaga jahu, pärm, sool ja 375 ml leiget vett, kuni tekib enam-vähem ühtlane mass. See võtab küll veidi kauem aega, kuid seda tainast ei tohiks mingil juhul sõtkuda. 
  • Kata kauss. Sobib suur kaanega plastkauss. Või kata kauss toidukilega ja lase tainal toatemperatuuril 12 kuni 16 tundi kerkida.
  • Seejärel peaksid taina pealispinnale nähtavale ilmuma väiksed augud.
  • Puista küpsetuspaberile veidi jahu ja tõsta jahuse spaatli abil tainas kausist ettevaatlikult küpsetuspaberi keskele. Vormi tainas ilma seda sõtkumata kuulikujuliseks ja kata see veelkord kinni. 
  • Vahepeal kuumuta praeahi 230 kraadini. Pane umbes 24 kuni 26 cm läbimõõduga kuumakindel email- või malmpott 30 minutiks ahju. Oluline, et kõik potidetailid oleksid kuumakindlad. Ära unusta ka kuumakindlaid kindaid, sest see pott on ahjust välja tõstes tõega kuum. 
  • Pane leivatainas koos küpsetuspaberiga potti, aseta kaas peale ja lase umbes 30 minutit küpseda. Lõpus võta kaas pealt ja küpseta (võib ka pöördõhuga) leiba veel 10 kuni 15 minutit, kuni see on ilus ja krõbe. 
Tagasi üles