Psühholoogid soovitavad: ära seosta trenni kaalukaotuse, vaid hea enesetundega

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Ühiskonna lausa vägisi pealetükkiv kõhnusekultuur survestab naisi oma kehasid piitsutama ning võtab isegi tervisespordist igasuguse rõõmu ära, sest spordi ainus eesmärk on ju igikestvasse bikiinivormi saada.

Psychology Today annab meile neli lihtsat näpunäidet, mille abil unustada mõttetu ja ebaloomulik sundimine ning keskenduda hoopis positiivsele kehapildile ja paremale enesetundele.

Ära sisenda endale rahvatarkusi, mis tekitavad ebatervet suhet toiduga

Püüa vaimselt eraldada söömine trennitegemisest. Söögikordasid ja toitu üleüldiselt tuleb nautida ning seda ei tohiks siduda päevase kalorikuluga. Kaloritele keskendumine tähendab, et sa ei kuula oma keha tegelikke vajadusi. Kui sul on kõht tühi või lihtsalt millegi järgi isu, siis ei pea sa selle söömiseks seda välja teenima. Unusta ära ülekohtused mõtted stiilis “ma pean selle snäki trenniga ära kulutama isegi, kui ma väsinud olen” või “ma ei teinud täna trenni, seega ma ei tohi küpsist süüa” ning kuula oma keha - see teab väga hästi, mida vajab.

Õpi oma keha kuulama

Meie kehadel on loomulik tahe liikuda. Isegi väikelapsed naudivad füüsilist aktiivsust ennegi veel, kui neil eneseteadlikkus tekib. Kui sunnid end vastu tahtmist trenni tegema, sealhulgas siis, kui oled haige või valudes, sisendad endale, et trenn ongi ebameeldiv. Puhkepäevad on täiesti lubatud ja normaalsed. Pealegi suurendab vägisit trenni ronimine vigastuste ohtu. Mõned treeningud nõuavad tõepoolest suuremat pingutamist, kuid oluline vahet teha, kas sa tõesti pingutad ja näed vaeva või hoopis karistad ennast.

Keskendu muudele trenni kasulikele omadustele kui kaalukaotus

Mõtle näiteks hoopis sellest, kuidas üks mõnus jalutuskäik tuju tõstab ning meelt lahutab. Või kui uhke tunne sul on, kui jõusaalis kangile raskust lisad. Trenni mõte ei pea olema kaalukaotus: selle asemel võta seda kui suurepärast viisi oma vaimse ja füüsilise aku laadimiseks ning mõnusat ajaviidet.

Tunne end lihtsalt hästi!

Mitmed uuringud kinnitavad, et järjepidevalt jääme ainult nende asjade juurde, mis meile rõõmu või naudingut pakuvad. Selleks ei pea minema jõusaali ega jooksma ega isegi trenniriideid selga panema. Pane kas või kodus lemmikmuusika mängima ning tantsi vabalt.

Pea meeles, et trenni ja toitu naudid tõeliselt vaid siis, kui lähtud oma keha vajadustest. Ära seosta kumbagi ühegi preemiasüsteemiga (“täna võin kommi süüa, sest rassisin jõusaalis kolm tundi”). Treening peaks olema mõnus ajaviide ja põnev lisategevus sinu enda jaoks, mitte võimatutesse ilunormidesse mahtumise vahend. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles