Kas murtud südant saab meditsiini abil kindlaks teha?

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Lõppenud armusuhe võib musta masendusse viia. Ja sõna-sõnalt murtud süda võib mõjutada ka ülejäänud keha. 

Kõik on läbi! Lõplikult! Kui suhe  on läbi, on kaotusvalu suur ning sellest on raske välja tulla. Siiski ei kannata selle valu all üksnes meie hing, vaid ka keha, kirjutab Welt der Wunder. 

Armuvalust tekkinud stressihormoonid 

Seda saab isegi meditsiiniliselt tõendada: emotsionaalsete erandlike juhtude korral ujutavad stressihormoonid keha üle. Nad mõjutavad ajuehitust ja vererõhku. See võib ka häirida meie südametalitlust, samamoodi nagu infarktigi puhul.  Harvadel juhtudel võib see isegi täieliku südameseiskumiseni viia. 

 Murtud südame sündroom

Nii tähistatakse harvaesinevat ja äkki tekkinud südamelihase nõrkust. See salapärane sündroom avastati üheksakümnendatel Jaapanis ja kirjeldati esimest korda kui haigusnähtu. Vahepeal on see ka rahvusvaheliselt tuntuks saanud — aga seda diagnoositakse ääretult harva. Ekspertide hinnangul haigestub oma elu jooksul sellesse üks kuni kümme inimest miljonist. Sealjuures on patsientide paranemisvõimalused head: kui infarkti korral saab südamekude pöördumatult kahjustada, siis murtud süda taastub tavaliselt iseenesest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles