Miks iga spordisõber peaks kakao oma menüüsse lisama

Naine
Copy
Kakaooad
Kakaooad Foto: Matt Crossick/Empics Entertainment

Kakaod tasub tihedamini oma proteiinikokteili segada, kuna see on ideaalne valguallikas ja sul on pärast trenni palju kergem taastuda. 

Olgu nüüdsest alates kakaol kindel koht su menüüs — ja mitte mõne piimašokolaadi kujul, vaid ikka kakaopulbrina (loomulikult ilma suhkruta). Sest kakaopulbril surepärased omadused peaksid rõõmustama eelkõige spordisõpru, kirjutab Men's Health.

1. Kakao varustab väärtusliku valguga

100 grammi kohta annab kakao tervelt 23 grammi proteiini. Pärast treeningut või väikse vahepalana on kakao ideaalne täiendus toidusedelis. Paljast kakaopulbrit poleks just meeldiv tarbida, aga proteiinijoogis või kohupiimaga segatuna toimib ta hästi.

2. Kakao vabastab õnnehormoone

Õnnetundeid kutsuvad esile erinevad virgatsained, mida nimetatakse ka õnnehormoonideks. Ja kakao sisaldab neid päris ohtrasti, muuhulgas endorfiine ja trüptofaani. Endorfiinid ei tee aga mitte ainult õnnelikuks, vaid võivad ka omalaadi eufooriat esile kutsuda ning teatud juhtudel isegi valutundeid vaigistada.

3. Polüfenoolid alandavad vererõhku

Kakaooad sisaldavad hulgaliselt sekundaarseid taimseid toimeaineid, nende hulgas ka polüfenoolide hulka kuuluvaid flavonoide. Need mõjuvad hästi vererõhule ja kaitsevad seega veresooni. Lisaks on kakaopulbris palju antioksüdante, mis kaitsevad keharakke vabade radikaalide eest. Vabad radikaalid tekivad nii ainevahetuse kõrvalproduktidena kui ka keskkonna, suitsetamise ja ülemäärase alkoholitarbimise tagajärjel.

4. Magneesium ja kaltsium aitavad kiiremini taastuda

Kakaopulber sisaldab saja grammi kohta 483 milligrammi magneesiumi. See mineraalaine osaleb kõigis ainevahetusega seotud reaktsioonides. Kui rakkudes on liiga vähe magneesiumi, siis on kehal vähe energiat. Lisaks reguleerib magneesium lihaste kokkutõmbumist ja lõtvumist — seega on see just sportlastele ülimalt vajalik.

Lisaks magneesiumile sisaldab sada grammi kakaod 133 milligrammi kaltsiumit, mis on muuhulgas äärmiselt oluline nii luude ja hammaste tervisele kui närviimpulsside ülekandeks. Täiskasvanu luustikus on muide 1 kilogramm kaltsiumi — siin hoitakse 99 protsenti keha kaltsiumivarudest.

Intensiivse treeningu järel varustab kakao organismi magneesiumiga optimaalselt, laseb loomulikult ja kiiremini taastuda ning hoiab nii mõnedki krambid eemal.

Millist kakaod osta?

Jälgi ostes, et kakao oleks igasugustest lisaainetest vaba, muidu pole su kehale sellest suuremat tolku. Lisaks tuleks alati valida õiglase kaubanduse kleepsuga tooted. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles