Täna tähistatakse üleilmselt veganluse päeva

Naine
Copy
Foto: Eesti Vegan Selts

Tänavu möödub 75 aastat sõna «vegan» loomisest. Ülemaailmset veganpäeva on 1. novembril tähistatud alates 1994. aastast. Eesti Vegan Selts kutsub sel puhul veganlusehuvilisi liituma 21 päeva kestva väljakutsega.

Sõna «vegan» väljamõtlejaks oli inglise puutöömeister Donald Watson, kes koos sõpradega asutas 1944. aasta novembris maailma esimese veganseltsi (The Vegan Society). Nad soovisid leida eraldi nimetust inimeste kohta, kes lisaks lihale on loobunud ka piimast, munadest ja teistest loomsetest võetustest. Loomsest loobumise põhjus oli lihtne – kaastunne loomade vastu. Sõna vegan moodustati sõna vegetarian kolmest esitähest ja kahest viimasest tähest. Watson elas ise 95-aastaseks, tõestades, et kaastunde ja oma veendumuste osas ei pea tegema järeleandmisi ja et vägivallatult on võimalik elada pikka ja tervet elu.

Veganlusehuvilised saavad 21-päevase Vegan-väljakustega liituda endale sobival ajal Eesti Vegan Seltsi infoportaalis vegan.ee/vv. Osalejad saavad iga päev meiliaadressile infokirja, millest leiab retsepte, toitumisteavet ja nippe veganina elamiseks, aga ka infot loomatööstuse ning veganluse eetika kohta.

«Väljakutse annab võimaluse samm-sammult veganlusega tutvuda ning seejuures saada kätte kõik vajalikud põhiteadmised veganluse olemusest ning vegantoitumise põhitõdedest,» kinnitab Eesti Vegan Seltsi juhatuse liige Ireene Viktor.

Vegankuu tähistamiseks toimub novembris üle Eesti ka mitmeid temaatilisi üritusi, mis aitavad veganmaailmaga lähemalt tutvuda, sh filmi- ja vestlusõhtud. Aasta suursündmuseks on loomulikult 9. ja 10 novembril Kultuurikatlas toimuv Taimetoidumess. Mitmed vegan-toidukohad ja -veebipoed pakuvad aga novembri jooksul soodustusi, et veganitele ja veganlusehuvilistele kinkida uusi maitseelamusi ja põnevaid tooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles