Kaks retsepti koduseks brunchiks: kuulsad pošeeritud munad Hollandi kastmega ja nostalgiline saiavorm

FOTO: Ragne Värk

Kui igapühapäevased pannkoogid kipuvad üksluiseks muutuma, siis korralda sel nädalavahetusel hoopis brunch ehk pikk hommikusöök. Toidublogija Ragne Värk on kokku pannud kaks retsepti, mis aitavad hommikusöögi kiirest kohustusest tõeliselt eriliseks toidukorraks muuta.

Kuulus Eggs Benedict ehk pošeeritud munad Hollandi kastmega on hõrgutis, mis tekitab paljudes hobikokkades aukartust — kord ei õnnestu munade kooreta keetmine, teinekord jälle jääb kapriisne kaste liiga vedel või tõmbub sootuks tükki. Ragne Värk soovitab aga kasutada blenderit, et siidine Hollandi kaste igal korral õnnestuks ja pehme brioche’i, avokaado, pošeeritud muna ja lihalõigud suussulavaks tervikuks seoks.

Pika hommikusöögi lõpetuseks soovitab toidublogija valmistada nostalgilise saiavormi, millele annavad mahlasust koduaia õunad ja külluslikult kreemja tekstuuri vahukoore-toorjuustusegu. Saiavormi võib rahumeeli valmis teha ka eelmisel õhtul või pista ahju, kui «esimene käik» on juba laual. 

Munad Benedicti moodi ehk Eggs Benedict (2 inimesele)

Vaja läheb: 

  • 2 röstsaiaviilu (nt Fazeri Brioche)
  • võid
  • 0,5 avokaadot
  • väike peotäis spinatilehti
  • prosciutto singiviile
  • hakitud maitserohelist (peterselli, tilli, rohelist sibulat)
  • musta pipart, soola

Soovitus: prosciutto asemel võid kasutada ka soolalõhet, praetud peekonit või suitsukana

Pošeeritud munad:

  • 2 muna
  • vett
  • sorts kanget äädikat

Hollandi kaste:

  • 2 munakollast
  • 1 tl sidrunimahla
  • 75 g võid
  • soola, pipart

Pošeeritud munade valmistamiseks aja vesi potis keema, lisa sorts äädikat ning löö muna vette. Keeruta lusikaga vette väike keeris. Keeda 2-3 minutit ning aseta seejärel majapidamispaberile nõrguma. Valmista samamoodi ka teine muna.

Hollandi kastme valmistamiseks blenderda munad madalal kiirusel koos sidrunimahla ning soola ja pipraga heledaks seguks. Sulata või ning vala kuum või kergelt niristades munasegule. Oluline on, et blender samal ajal kindlasti madalal kiirusel töötaks. Nirista kuum või munadele aeglaselt, vastasel juhul võib lõpptulemus jääda liiga vedel. Kui kogu või on ära valatud ja oled saavutanud sobiva tekstuuri, siis maitsesta vajadusel ning kaste ongi valmis!

Ehita nüüd hommikusöök valmis: rösti soovi korral saiaviilud, määri peale või ning laota peale avokaadoviilud, raputa üle soola ja pipraga. Aseta peale spinatilehed ning prosciutto. Seejärel tõsta võileibadele pošeeritud munad ning nirista peale Hollandi kaste. Raputa peale musta pipart ning maitserohelist!

Mida teha retseptist järelejäänud munavalgetega?

Klopi kaks järelejäänud munavalget koos 2 spl rõõsa koore ja näpuotsatäie soolaga vahule. Vala segu rasvainega kaetud pannile ning küpseta mõlemalt poolt kuldseks. Serveeri munavalgeomletti röstsaial koos avokaadopüreega!

FOTO: Ragne Värk

Mahlane saiavorm õuntega (6 inimesele)

Vaja läheb: 

  • 225 g röstsaia  (nt Fazeri Brioche)
  • 2 õuna
  • 2 muna
  • 50 g pruuni suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 100 ml (1dl) vahukoort
  • 200 g toasooja toorjuustu

Peale:

  • 2 sl mandlilaaste

Valmistamine:

Otsi välja sobiv koogivorm – see ei tohiks olla üleliia suur, sest vastasel juhul ei jää lõpptulemusena küpsetis nii mahlane. Seejärel määri vorm võiga.

Lõika saiaviilud neljaks ning laota need pikuti vormi. Koori ja tükelda õunad ning lisa vormi saiaviilude vahele. Sega ülejäänud ained omavahel ning vala vormi saiaviiludele ning nende vahele. Lase vormil maitsestuda külmkapis 20–30 minutit. Seejärel raputa peale mandlilaastud ning küpseta pöördõhurežiimil 20–30 minutit. Kaunista saiavorm soovi korral marjadega ning nirista üle šokolaadiga. Paku küpsetist külma piimaga!

Maitseb hästi nii soojalt kui ka jahtunult!

Tagasi üles