13 nõuannet, mille järgimine teeb sind edukaks

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Edust unistame kõik, ükskõik mida see individuaalselt kellegi jaoks tähendab. Miks paistab aga mõnel edu saavutamine lihtsamalt välja kukkuvat kui sinul? Ekspertide sõnul on võti põhimõtetes.

Need põhimõtted ei ole abstraktsed ideed, mida laias laastus lihtsalt silmas pidada. Neid tuleb hoopis aktiivselt igapäevaselt järgida ja rakendada, sest edu ei peitu ideedes, vaid nende teostamises. 

Koolitaja Thomas Edwards Jr ütleb, et edu aitab saavutada selle lahti mõtestamine ja täpsete parameetrite paika panemine. «Mina usun, et edu koosneb kolmest olulisest komponendist - strateegiast, toetusest ja põhjusest. Strateegia on see, kuidas sa midagi teed: sul peab algusest peale kindel plaan olema. Toetus on see, kes sind su teekonnal toetavad ja usu mind, ilma selleta ei saa. Põhjus on see, miks sa üldse tahad edu saavutada. Kui sul on siht silme ees, on lihtsam ka selle poole tüürida.»

Kuigi edu saavutamise põhjused on väga erinevad, kehtivad üleüldiselt mõned põhimõtted, millest võib sullegi abi olla oma eduplaanide paika panemisel.

Pühendu

Ka kõige paremini ette valmistatud plaan võib ootamatuid pöördeid teha. Oluline on jääda oma eesmärgile kindlaks hoolimata ettearvamatustest. Komistuskivid ei tähenda läbikukkumist ning kiiret pole sul ka kuskile - sinu edu on sinu enda tempos kulgev teekond.

Tee seda, mis paneb sind iseennast armastama

Oluline on tegeleda elus nende asjadega, mis sulle elurõõmu annavad ja oma tegevust nautima panevad. Kui sa ei tee midagi kirega, siis on tüdimus kiire tulema. Kui naudid seda, mida teed, tunned end palju paremini.

Harjuta sisse igapäevane rutiin

Võid ju teha plaane selle kohta, mida kõike sa saavutada tahad, kuid sellest pole kasu, kui sa päriselt midagi tegema ei hakka. Homme ei ole ka päev - hakka juba täna pihta. Pane endale paika näiteks kindel trenniaeg või hommikusöögi aeg või unegraafik. Positiivne rutiin toob kaasa positiivseid tulemusi.

Liigu õiges suunas

Kuidas kindel olla, et liigud õiges suunas? Ekspertide sõnul saad sellest niimoodi aru, et sa tunned, et sinu mõtted, tunded ja teod on tasakaalus. See lihtsalt tundub õige, nii et usalda oma sisetunnet. Kui miski tundub paigast ära, siis proovi olukorda hinnata ja mõelda, mida peaksid tegema teisiti. 

Kasuta oma kujutlusvõimet

Edwards Jr leiab, et ka täiskasvanueas ei tohiks me ära unustada lapse kombel metsikult unistada ja ette kujutada. See, mida sa endale ette kujutad, saab ka teoks, seega unista headest asjadest. Ära aga unusta ka reaalselt tegutseda.

Mõtle suurelt

See on oluline nendel hetkedel, kui midagi plaanivälist juhtub. Seda tuleb ette paraku ka kõige paremini läbimõeldud plaanide korral. Ära lase end aga eksitada, vaid lähene sellele loominguliselt ning mõtle, kuidas saad sellest edasi liikuda. Võimalusi on täpselt nii palju kui palju avad oma mõttemaailma.

Keskendu kasvamisele

Edu seisneb lahendusele keskenduvas lähenemises ja sealt tulebki see kasv, mida eksperdid silmas peavad. Elus edasi minnes õpid ja kasvad sa alati, eriti siis, kui asjad ei lähe plaanipäraselt. Ka kehval ajal õpid sa sellest midagi ning edaspidi oled selle kogemuse võrra tugevam.

Ole järjekindel

Kus on tahe, seal on võimalus - isegi, kui see võimalus tuleb ise tekitada. Jää oma eesmärgile kindlaks, sest see aitab sul kõigest üle saada. 

Loo selge nägemus

Edu nõuab nägemust, sest see aitab sul oma eesmärkide poole liikuda. Nägemus on nagu maja ehitamisplaan ning see peab olema täiesti selge ja viimistletud.

Sea endale vahe-eesmärke

Edu on suur pilt, lõpp-peatus. Tee selleni peaks aga olema täidetud vaheetappidega, mille abil saad iseennast kontrollida ja teadvustada, et liigud jätkuvalt õiges suunas. Vaheetappide läbimine aitab sul ka kergemini komistuskividest üle saada. Mõtle neist kui vajalikust kütusest oma teekonnal eduni.

Sisenda endale toimetulekut

Sisenda endale mõtteid, mis kujundavad sinus edumeelset hoiakut. See, mida sa endale räägid, saab sinu reaalsuseks, seega julgusta end pidevalt. Ütle endale, et saad hakkama, et sul on asjad kontrolli all, et sa tahad seda. Niiviisi lood iseendaga positiivse dialoogi, mis võtab kuju ka reaalsuses. Mis ka ei juhtuks, ütle endale, et sa suudad.

Ümbritse end inimestega, kes sind siiralt toetavad

Negatiivsed inimesed jäävad sulle lihtsalt ette. Püüa nende mürgisest mõjust hoiduda, sest sa oled ainult nii tugev kui sinu lähiringkond. 

Väärtusta kõike, mis sul juba olemas on

Teadvusta endale, et sul on juba nii palju, kui sul käesoleval hetkel olla saab ning ole selle eest tänulik. Samuti ole tänulik selle eest, mis tulevikul veel varuks on. Tänulikkus õpetab sind hetke nautima ning optimismi säilitama. Mida rohkem oled tänulik, seda paremini tuled sa surve all toime ning seda suuremaks kasvab su kirg oma eesmärgi vastu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles