Eestlased armastavad eksootikat: mõned eestlased söövad vürtsikamaid toite kui indialased ise

Copy
Foto: Chakra Restoran

Eestlased armastavad head sööki rohkem kui kunagi varem. Pole ime – erinevaid söögikohti ja erinevaid maailma kööke on meie restoranide valikus palju. Kartuli ja liha peal kasvanud eestlased katsetavad meeleldi ka eksootilisemaid restorane. Üheks neist on india kööki pakkuv Chakra restoran.

Chakra restoran pakub toidunautlejatele ja –avastajatele autentset india toitu. Kui tavaliselt kipuvad restoranid eri kööke kokku segama, et rohkemaid kliente kõnetada, siis Chakra fookus on ehtsatel india hõrgutistel.

Indla Venkat, kes on Chakra restorani omanik ja peakokk, tuli Eestisse 1992. aastal. Esimese kuue kuuga hakkas Indla rääkima eesti keelt ja nüüdseks tunneb ta end kui kohalik. „Eestlased on väga vastuvõtlikud erinevatele toitudele ja eriti Aasia köögile,“ usub ta, „erinevate köökide seas tõuseb eriti esile sushi, India, Hiina ja Tai köögi armastus.“ Indla naerab, et mõned eestlased söövad isegi vürtsikamaid toite kui võõramaise köögi viljelejad ise.

Foto: Chakra Restoran

Sageli tekib inimestel koheselt seos india toidu ja metsiku vürtsikuse vahel. See ei pea aga nii olema. India köök pakub mitmeid erinevaid toite alustades mitte vürtsikatest toitudest lõpetades vürtsikate maitseplahvatustega. Eestlaste seas populaarseimaks saanud roogade hulka kuuluvad näiteks veganite Palak Paneer, võikana ja küüslauguvõi naan. Meelepärase maitseelamuse leiab aga igaüks, sest kokku on india köögis erinevaid roogi ligi sadakond.

Toit on rahvusluse süda

Toit ja armastus toidu vastu on Indias ülimalt oluline. 1,3 miljardi inimesega ja 28 provintsiga riik peidab endas rikkalikke maitseid. Igal provintsil on omad toidud. Üks ja sama toit võib erinevas piirkonnas olla hoopis teistsugune. Venkat usub, et toit pole oluline mitte vaid India kultuuris, aga inimkonna jaoks üldiselt. Tulenevad ju paljude rahvuste köögid näiteks nende religioonist.  Iga riigi toit kõneleb palju sealsete inimeste kohta.

Viimased 10 aastat on Chakra restorani koduks olnud Tallinna vanalinn. Möödunud aasta lõpus avasid nad ka teise restorani T1 kaubanduskeskuse neljandal korrusel. Lisaks kahele restoranile pakub Chakra ka valmistoitusid Eesti ja Soome turule. Nende tootevalikust leiab võikana, kana Tikka Masala, Palak Tofu ja Vege Biryani. Chakra eesmärk on pakkuda valmistoiduna sama kvaliteetset toitu kui restoranideski. Valmistoite leiab Eestis Solarise ja Viimsi Delifoodi kauplusest. Sügise lõpuks on nende tootevalik jõudnud ka Tallinna ja Tartu Kaubamaja toidumaailmasse ja Stockmanni toidulettidele.

Copy
Tagasi üles