Kehvasti valitud peokoht võib eelarves halbu üllatusi pakkuda

Copy
Foto: Shutterstock

Pulmapidu korraldades on üks esimesi suuremaid otsuseid toimumiskoht. Aastatega on erinevaid peomaju, küüne, mõisaid ja muid puhkekomplekse tekkinud rohkelt ja valik võib olla keeruline. Olenemata sellest, kas kujutlus ideaalsest pulmakohast on juba olemas või pole võimalustest aimugi, võib hooletult valitud peokoht rikkuda nii emotsiooni kui eelarve. See-eest hästi valitud peokoht jätab meeleoluka mälestuse nii külalistele kui ka pruutpaarile.

Kui peo toimumise piirkond paigas, on pulmakorraldaja Emilia Abeli sõnul kaks esimest kriteeriumi pulmakoha valikul kindlasti eeldatav külaliste arv ning majutus. Ta soovitab kõigil alustada eelarvest – teha korralik tabel, kus kindlad kulud ja võimalikud lisakulud kirjas. «Eelarvet koostades liikuge mõttes läbi pulmapäev ja jätke heaga lõppu reservkuludeks mõeldud kulurida,» juhendab Abel. Iga pealtnäha lihtne sündmus hõlmab ka rea ettenägematuid kulusid. «Meil on aastate jooksul välja kujunenud eelarvepõhjad, seega üllatusi enam väga ei tule.» Kui pruutpaarile pole kindel nädala- või kuupäev oluline, võib raha säästa mõne ebatraditsioonilise peopäevaga, näiteks neljapäev.

Pulmakorraldaja Merily Heinmaa sõnul ei saa kindlasti öelda, et küünipulm või pulmapidu turismitalus on alati soodsamad näiteks mõisas korraldatud peost. «Mõis vajab tihti väga vähe dekoratsioone ja juba ongi valmis vastu võtma külalisi,» selgitab Henmaa, «küün ja turismitalu nõuavad palju lisavalgust ja inventari, et muutuda soovidele vastavaks peokohaks.» Lisavajadused lisavad aga kuluridasid eelarvesse. Samuti juhib ta tähelepanu, et kodutalu elekter ei pruugi olla piisavalt võimas, et pidu saaks toimuda, või tuleb uurida, kui palju lähevad maksma tualetid, mida suure pulma puhul tuleb lisaks rentida.

Suurus on oluline

Eestis on väga paljude kohtade piir 80 külalist. Sealjuures ei tohi unustada, et ruumi peab jääma ka tantsimiseks. «Suviste pidude puhul saab sageli arvestada õuealaga, kuid ilmagarantiid kahjuks endiselt ei ole, seega peab olema valmis, et kõik külalised katuse alla mahuksid,» möönab Abel. Ka saali plaani võiks peas valmis mõelda: pikad või ümmargused lauad, lava, baarilett ja muu mööbel, mis ruumi peaks mahtuma. Kohti uudistades tasub pilk heita vähemtuntud rendiruumidele ja -hoonetele, mis ehk polegi varem pulmi võõrustanud. Väikesi pärle võib leida kõikjalt.

Et Eestis on suuremate kohtade arv pigem piiratud, siis tohutut uute kohtade lisandumist igal aastal ei toimu. «Samas on rõõm näha, et leidub leidlikke. Koht peaks olema valitud eelarvest lähtuvalt,» tõdeb Abel ja lisab, et kui on kindel soov korraldada pulm, kuid eelarve napib, ei maksa meelt heita. «Ka üsna lihtsate vahenditega saab väga armsa peo korraldada, kuid tuleb arvestada suurema panusega oma ajast.» Nii meisterdavad paljud pruutpaarid ruumidekoratsioonid ise või kasutavad tuttava abi. Kõledaid ruume annab hõlpsalt tulede ja dekoratsioonidega hubasemaks muuta.

Kel fantasia lendab või mõni konkreetne koht eriti armas, saab peo viia just sinna, kuhu vaja. Heinmaa räägib, et tänapäeval on väga populaarne pidada oma pulm hoopis telgis. «Telgifirmad panustavad jõudsalt, et tuua Eesti turule uusi ja uhkeid lahendusi,» räägib ta. Seega võib keset metsa või mere äärde ehitada täpselt sellise peopaiga, millest unistanud olete. «Seda varianti kasutatakse palju ka vanade taukohtade ja maakodude juures ehk pannakse püsti suur telk, kus kodusoojuse rüpes pidu pidada,» julgustab ta sobiva koha puudumisel ise pulmaidülli looma.

Heinmaa juhib tähelepanu veel ühele olulisele peo osale – toitlustusele. Osa pulmakohti kohustab klienti kasutama nende cateringi, teised lubavad oma toidu kaasa võtta, kuid ei paku kööki kasutada. «Kindlasti peab uurima, kas koht pakub enda cateringi. Kui jah, siis millist ja mis tasemel ning mis tingimustel on võimalik sisse tuua oma toitlustus,» juhendab ta. Toidul on peo juures oluline osa ning seda ei tohiks juhuse tahteks jätta. Küsige soovitusi või käige valitud toitlustaja roogi enne maitsmas.

Peidetud lisakulud ajavad eelarve lõhki

Ideaalseid peokohti, kus kõik vastab täpselt pruutpaari soovidele, on väga vähe, tõdeb Heinmaa – kompromisse tuleb siiski luua. «Näiteks olete leidnud sobiva peosaali, kuid külalisi majutada ei saa. Sel juhul on hästi populaarne kasutada bussi, mis viib ja toob külalised peokohta. See on väga mugav nii külalistele kui ka pruutpaarile,» soovitab ta. Mõnikord kasutatakse ka ümberkaudseid majutusasutusi ning broneeritakse need külalistele pulmaööks.

Kui pakkuda külalistele majutust, peaks arvestama nii hooaega kui majutusplaani. Sügisel või kevadel võib kämpinguvariant olla kehv, sest majakeste temperatuur kipub sageli sõltuma õuesolevast. Kui peokohas on majutus ühes või mitmes suures ühistoas, tasub läbi mõelda, mis tüüpi külalised tulemas on. Noorte ja eakamate külaliste peoaeg võib kujuneda erinevaks, mistõttu ühes suures ruumis magamine võib olla keeruline.              

Kui sobiv koht leitud, on aeg süveneda kuludesse. Enamus pulmakohti nõuab broneerimisel ettemaksu. Veendu, mis aja jooksul saate broneeringu tühistamisel raha tagasi. Ettemaksud võivad mõjutada eelarvet ning nõuda kohe väljaminekuid, mis ei pruugi olla üldse väikesed. Osa peokohti nõuab ka ettevalmistuseks kulunud tundide tasu rendile lisaks.

Peidetud lisakulud, mis kohaga kaasnevad, võivad eelarve piirid kiiresti ületada. Kui palju maksab rendi ületund või kas koristuse hind lisandub rendile? Kas oma alkoholi kaasa võttes lisandub niinimetatud korgitasu? Kõik need küsimused tasub enne rendileandjaga selgeks teha. Muidu võib esialgu mõistlik hind lõpuks oluliselt kallim tulla. Lisakuludega tuleb tähelepanelik olla ka muude peoga seotud tellimuste puhul.

Copy
Tagasi üles