Ühe pulmakleidi teekond ehk ideaalse kleidi otsinguil

Copy
Foto: Mait Juriado

Üsna pea pärast kihlumist hakkavad pruudi mõtted tiirlema pulmakleidi ümber. Lõputud pildid internetiavarustes muudavad otsustamise vaid keerulisemaks. Nõnda palju on võimalusi. Kas valida poest valmis kleit või pöörduda disaineri poole ning luua enda unelm? Disainerid tutvustavad, mis ootab tulevasi pruute, kes otsustavad disainerikülastuse kasuks.

Disainer Riina Põldroos sõnab, et kogu maagia algab pruudi visioonist. «Kõigepealt saame veidi tuttavamaks ja selgitame välja umbkaudse visiooni, milline pruut pulmapäeval välja tahaks näha. Kas lihtne ja minimalistlik, romantiliselt pitsiline või haldjalikult suures tüllivahus,» räägib Põldroos, et ka pruudi ja disaineri vahelisel sünergia on oluline hea lõpptulemuse saavutamisel. Sageli aitab silueti valikul kangastega tutvumine: «Vaatame kangaid, arutame veidi eelarvet, proovime kleite ja joonistame, kuni leiame täpselt õige lahenduse.»

Ka Marimo disainer Mariliis Pikkar peab esmatähtsaks infoks eelarvet, lisaks pulma toimumise kohta, et osata tulevasele pruudile mudeleid soovitada. Järgmiseks palub Pikkar kliendi visiooni, sest ideaalne kleit võib olla juba kollektsioonis olemas ning oodata uut omanikku valmiskujul. Kui pruudil on täpne ettekujutlus kleidist, kuid seda disaineril kohe pole, hakatakse kleiti disainima täpselt soovide ja vajaduste järgi.

Mis juhtub, kui järgmisel kohtumisel enam valitud tegumood ei meeldi? Põldroos rahustab: pulmakleidi tegemine on väga loominguline – igas järgnevas proovis saab soovi korral paljut muuta. «Esimene visand ei pea olema kindlasti lõplik disain,» kinnitab ta – mänguruumi jätkub pikemaks.

Detailid loovad terviku

Kas A-lõige, ballikleit, altlaienev või hoopis mõni muu siluett? Võimalusi on palju. Sageli võib tunduda ühe lõike idee hea, kuid selga pannes passib teine paremini. Kleidi stiilis tuleb kõigepealt lähtuda pruudi igapäevastiilist, räägib Pikkar – inimene peaks jääma iseendaks ka pulmapäeval ning kleidi valikul tuleb sellega arvestada.

Teiseks oluliseks aspektiks on pulma asukoht ning kuidas on planeeritud peo stiil. Pidu peab moodustama terviku. Seega tuleb kleidi valikul lähtuda detailidest, mis peo kohta teada on. «Vanavanemate taluaeda sobib hoopis teistsugune kleit kui sametkardinatega ballisaali,» lisab Põldroos.

Mõistagi on kõige tähtsam, et kleit sobiks kandjaga: et kleidi toon sobiks ideaalselt pruudi naha- ja juuksetooniga ning paneks pruudi särama. «Aitame alati ka üldise stilistika, aksessuaaride ning soengu ja meigi soovitustega. Lõike valikul soovitame pruudil proovida erinevaid mudeleid, et kondikava ja lõike sobivus figuuriga paika saada. Detailid ja suur pilt on pikema protsessi tulemus,» lisab ta. Lõplik terviktulemus on näha alles koostöö lõpus. Loomisprotsessis on oluline usaldada spetsialisti ning kahtlustest tasub alati disainerile rääkida. Et kleidi loomise protsess heidutav ei tunduks, julgustab Põldroos igaüht tunnetama, missugune kleit tema olemusega kõige paremini sobib. Kas see võib olla midagi lihtsat või hoopis keerukat ja paljude detailidega? «Kuidas olemus lõike ja kleidina materjaliseerub, on juba puhtalt minu kui disaineri visioon,» selgitab Põldroos, kelle roll on pruudi nägemus reaalsuseks muuta.

Materjalide valikul eelista kvaliteeti

Tänapäeva pruutkleitide materjalide valik on mitmekülgne. Tulevased pruudid ei pruugi olla kõigist variantidest teadlikud, rääkimata ühe või teise eelistest. Põldroos kommenteerib, et pulmakleit on niivõrd isiklik ja oluline riietus, et ta soovitab alati hinnalisemaid materjale. «Erinevaid siide, pitse, tikandeid, pärle,» toob ta näiteid kvaliteetsetest kallima hinnaklassiga materjalidest, mida ta pulmakleitides kasutada armastab. See ei pea alati kõigile sobima. Õige materjal ja hinnaklass leitakse tulevase pruudi juhiste järgi.

Siidi soovitab soojalt ka Pikkar, kelle sõnul eelistavad siidi kõige rohkem ka pruudid – pulmapäeval soovitakse end tunda ideaalselt ning mugavalt. Eeldatavasti toimuvad pulmad kord elus ning pruutkleiti võib rohkem panustada. «Siid on naturaalne ja hingav, keha vastas väga meeldiv ja pehme ning langeb väga hästi, olles kõige luksuslikum võimalik valik,» selgitab disainer valiku populaarsust. «Siid tekitab selleks päevaks just selle õige erilise tunde.» Tihti kaasneb siidiga hirm riide kortsumise ees, kuid Pikkar selgitab, et siidid, mis nad on oma materjalivalikusse valinud, kortsuvad pigem vvähe ning kortsud vajuvad kangast ka kiiresti välja. Seega pole muret, kui pulmarongis või peolauas pikalt istuda ning seelik alt pisut kortsu jääb.

Ettevalmistus on edu alus?

Ilmselt teeb iga pruut kodus juba hulga eeltööd ning uurib pilte, hindu, soovitusi, materjale ja muud, mida võimalik. Tegelikult ei pea pruudil Põldroosi sõnul midagi välja mõeldud olema. «Esimesel kohtumisel leiame kindlasti suuna, mille üle edasi mõtiskleda,» julgustab ta naisi tulema. Kuigi kleidid on enamasti valged, on erinevaid stiile, siluette ja lahendusi meeletult palju. «Üks ja ainuõige valida ongi keeruline. Samas ka äärmiselt tore!» Pikkar selgitab, et kleit sünnib koos disaineriga – kliendil ei pea varem täpset visiooni olema. Küll aga aitab, kui pruudil on teada umbkaudne kleidi eelarve. See aitab disaineril leida kiiremini sobiva tegumoe ja materjalid.

Kaua võtab keskmiselt aega ühe pruutkleidi valmimine?

Poest kleidi leidmine tundub sageli kiirem ja muretum variant. Pole ehk otsest ideed kleidist või kujutlus disainerkleidist teeb rahakotti vaadates murelikuks? Kõige sagedasem mure on aeg: kui palju võtab aega kleidi nullist valmimine? Väga palju oleneb kleidi keerukusest ja sellest, kui tihedalt on võimalik proovis käia, nendib Põldroos. «Reeglina hakkame tegema kuu või kaks enne. Ma hea meelega ei tee kleite liiga vara valmis. Pigem värske emotsiooniga kleit selga panna, kui seda kuudeviisi kapis silitamas käia ja lõpuks väsida,» kirjeldab ta ohte, mis liigse agarusega kaasneda võivad.

Marimo salongis valmivad pruutkleidid üldjuhul kuu jooksul enne pulmapäeva. Lühikesel tähtajal on põhjus. «Tihti kipuvad pruudid enne tähtsat päeva kaalu kaotama ning kleidi hilisem ümbertegemine on väga suur töö,» räägib Pikkar. Motivatsioon ja pinge on pruutidel suurim just vahetult enne tähtsat päeva. Pikalt ette tehtud kleit võib suurema kaalukaotuse korral seljas halvasti istuda ning ümbertegemine on ressursikulukas. Siiski soovitab ta kleiti valima tulla juba kaks kuni kuus kuud enne pulma, sõltuvalt pulma suurusest. «Vahel jõuame erilise lahenduseni, kus kasutatavad kangad vajavad spetsiaalselt otsimist või värvimist ning selleks kõigeks on vaja aega,» räägib ta ette tulnud ekstravagantsetest lahendustest. Ühtlasi on pruudil endal hea tunne, kui kleidi disain on paigas ning teada, et sellega tegeletakse.

Kui suur peab olema rahakott?

Mis puudutab disainerkleitide hindasid, siis algavad pruutkleitide hinnad umbes 500 eurost ja võivad sealt edasi lõpmatuseni tõusta. Keskmiselt võiks Põldroosi sõnul arvestada 1000 euroga. Lõplik hind kujuneb materjalidest ja keerukusest. «Mõnele kleidile läheb paar meetrit kangast, mõnele 40,» kirjeldab disainer. Suure osa hinnast moodustavad kulumaterjal ja aeg. «Üldiselt saab igasuguseid disaine erinevatesse eelarvetesse mahutada.» Marimo pruutkleitide hinnad on keskmiselt 1500–3000 eurot, kuid valikust leiavad kleidi ka tuhandeeurose eelarvega pruudid.

Kui juba disaineri juurde minna, oodatakse viimast moodi ja populaarseimat trendi. Trenditeadlikele pruutidele soovitab Põldroos jälgida värve. «Tundub, et kleidid muutuvad aina värvilisemaks. Enam ei pea pruutkleit olema tingimata valge. Palju on näiteks punast, halli, beeži, roosat,» lubab ta pruutidel fantaasia lendu lasta. Mis puudutab hooajalisi erinevusi, siis talviste pulmade puhul on kleidid reeglina kinnisemad ja paksemast materjalist kui suvised. Pikkar lisab, et suvel eelistatakse lendlevaid materjale, talvel rõhutakse praktilisusele. Marimo moemaja disainer nendib, et temale üldse sõna «trend» kui selline ei meeldi – kuigi moeteadlik lähenemine tuleb kasuks, on iga pruutkleit kandja nägu. Seega ei tasu pruutidel muretseda moeteadlikkuse pärast, vaid leida just enda jaoks ideaalne kleit.

Copy
Tagasi üles