Pulmaehted ja -sõrmused: kas valida klassikalised või trendikad?

Copy
Foto: Shutterstock

Pruudikleiti täiendavad osavalt valitud ehted. Kogu välimus peab olema läbi mõeldud ja detailid omavahel mõnusas sümbioosis. Nii meik, soeng, kleit kui ka ehted peavad pruuti kaunistama ja ilusaid jooni rohkem välja tooma.

Mis on pulmas kõige olulisem? Lihtne! Pruut peab olema õnnelik ja kõigega rahul. Pulmapäev on pruudi elus üks ja ainus päev, mil ei tehta mingeid järeleandmisi  – kõik peab olema viimase peal. Eriti olulist rolli mängib pruudi kleit, vähemalt sama oluline on valida selle juurde kaunid ehted, mis pruudi loomulikku ilu täiendavad ja esile toovad.

Klassikaline või trendikas ehe?

Stilist ja Kaubamaja moevaldkonna ostujuht Janar Juhkov ütleb, et kui üldiselt valitseb ehetemaailmas trend, et mida rohkem, seda uhkem, siis kõik oleneb lõpuks sellest, kas inimene selle välja kannab. «Hetkel on trendikad kirjud värvid ja ekstravagantsus. Kõike peaks kandma korraga ja kihiti – praegu on kõik moes, mida välja kannad!» annab Juhkov nõu neile, kes mõtlevad kodus, kas miski on piisavalt trendikas või mitte.

Mis seal salata – pulmakleit on pruudi jaoks ilmselt kõige olulisem. Samas käivad terviku juurde ka hoolikalt valitud ehted, soeng, kingad ja jumestus. Ehete valikul on mitu võimalust. Kas pulmapäeval peaks ennast katma kõige trendikamate ehetega, on muidugi individuaalne. Mõnes mõttes on ju pulm ja pulmapäev väga traditsioonilised sündmused ning võiks mõelda natuke laiemalt ja tulevikku vaatavamalt. Ehk tasuks valida hoopis klassikalised ehted, mis kindlasti ka kümne ja kolmekümne aasta pärast piltidelt sama võluvad paistavad? Näiteks võiks mõelda mõne perereliikvia kandmisele nagu vanavanemate sõrmus või ema kingitud kaelaehe. «Pulmad on igaühele väga tähtsad ja planeerimiseks läheb väga palju aega. Seda võetakse väga tõsiselt. Seetõttu tuleks ka ehete valik hoolikalt läbi mõelda. Miks mitte kasutada ehetekomplekti, mida on edasi antud põlvest põlve? See teeks sündmuse veel pidulikumaks,» selgitab Juhkov.

Siiski on igal ajastul oma trendid ja mood. Hetkel kasutatakse abielusõrmustel koos kahte kulda, näiteks valget ja kollast või valget ja punast. Selliseid sõrmuseid ja ehteid iga päev kandmiseks on hetkel valikus palju. Lisaks võib leida erinevaid kivikestega kaunistatud ehteid, mis on pigem jätkutrend kui uus suund. «Kui klassikaline valik on erinevad pärlid, siis uuema trendina valitakse ehted, mis sobivad kleiti kaunistavate kivikeste või litritega,» lisab Juhkov, kes soovitab jääda pulmapäeval truuks pigem klassikalisele stiilile, mitte aksessuaaridega üle pingutada. 

Pulmasõrmused olgu omanike nägu 

2019. aasta suvel abiellunud Epp ütleb, et abielusõrmuste valikul peab oma soovidele kindlaks jääma. «Tahtsin midagi mõistliku hinnaga, igapäevaselt mugavat ja ilusat. Mitmes poes viidi mind abikaasaga kohe kõige kallimate sõrmuste juurde, aga lõpuks ma vihastasin ja läksime lihtsalt sellistest kohtadest minema,» räägib Epp ebameeldivast kogemusest. «Ostsime sõrmused sealt, kus kuulati hoolega, mida otsime, ja anti soovitusi vastavalt sellele. Kõige olulisem oli, kuidas sõrmused sobivad just meie kätega ja minu puhul ka kihlasõrmusega, kuna teadsin, et tahan selle ka alles jätta.»

Kuidas valida õigeid pulmasõrmuseid? Kriteeriume, mida järgida, on ju mitu: peaks kaua vastu, oleks iga päev mugav, hind peaks mahtuma eelarvesse ja sõrmused peaksid olema tõesti sellised, mis paarile meeldivad. Epp annab nõu: «Kui paned sõrmuse kätte ja see on seestpoolt selline ümar, siis see on oluliselt mugavam. Kuidas see on vastu nahka, on ka väga oluline. Proovisime mitut. Lõpuks ostsime need, mis meile mõlemale meeldisid ning meeldiva äratundmishetke pakkusid.» Teise võimalusena pakub ta tellida sõrmused otse tegijalt internetist, aga soovitab olla ettevaatlik. «Hetkeks vaatasime ka internetis eritellimusena valmistatud sõrmuseid, aga ei julgenud osta: kuigi sõrmus võib ilus olla, ei see ei pruugi igaühe käes kaunis olla ning sobida,» kirjeldas Epp teekond õigete sõrmuste leidmiseni.

Milliseid teisi ehteid peale pulmasõrmuse tähtsal päeval kanda?

Kõige olulisemad ehted on vaieldamatult abielusõrmused. Neist midagi suuremat ja säravamat oleks patt kanda. Pruut võiks olenevalt kleidist juurde valida näiteks kõrvarõngad ja sobiva kaelaehte. Julgemad, kes kannavad avatud seljaosaga kleiti, võiksid mõelda näiteks seljakettidele. Kooskõlas kleidiga mõjub see maitsekalt ja eriliselt. Ka juustesse sätitud aksessuaare võib nimetada eheteks. On olemas lipsukesed, lilled, peapaelad ja kaunid juuksenõelad, mille juuksur kinnitab otse soengusse.

Ka mehed võiksid mõelda pulmapäeva aksessuaaridele. «Mängida saab näiteks lipsulistega: kikilips, kaelaside, rinnarätt, eriti pidulik on siidivöö ja kikilikps korraga. Meestel on kindlasti olulised kell ja sokid ning äärmiselt tähtis on kanda ülikonnarihma, mis erineb tavalisest teksarihmast, on peenem ning spetsiaalselt ülikonnaga kandmiseks mõeldud,» juhatab Juhkov teed meeste aksessuaaride maailma. Lisaks võib kasutada rinnaräti asemel väikest õienuppu pruudikimbust – sünnib läbimõeldud kombinatsioon. Tänapäeval on ehete kandmine üsna vaba. Peaasi, et inimene ise neid armastab ja valitud aksessuaarid uhkusega välja kannab.            

Copy
Tagasi üles