Marju Lauristin avaldas, milline oli tema vaieldamatu lemmiklaul, kui ta oli vaid viieaastane (1)

Raadio Elmar
Copy
Sotsiaalteadlane Marju Lauristin
Sotsiaalteadlane Marju Lauristin Foto: Marko Saarm / Sakala

Raadio Elmar programmis on saade «Sinu TOP 3», kus uurime saatekülaliselt, milline eestikeelne muusika talle kõige enam meeldib. Sotsiaalteadlane Marju Lauristin rääkis muusikast, sügisest, Tartu linnast ja ülikoolist. Saatejuht oli Henri Laumets.

Sotsiaalteadlane ja Tartu ülikooli õppejõud Marju Lauristin rääkis raadio Elmar saates aastaaegadest, mis talle kõige enam meeltmööda on. «Igale tartlasele on sügis lemmik aastaaeg. Selle kohta on isegi laul «Kui on jõudnud sügise, kolletanud lehed, salatung siis vägisi Tartu kannab mehed». Just varajane sügis mulle väga meeldib. Teine ilus aeg on muidugi kevad, siis tulevad välja lumikellukesed, mis on mu lemmiklilled, see on samuti väga tore aeg,» sõnas Lauristin.

Lauristin tõi välja, mida ta arvab oma kodukoha, ehk Tartu linna käekäigust. «Tartu mind väga rõõmustab, see linn on teinud viimasel aastakümnel väga suure arengu. Võib öelda, et Tartu on Eesti kõige euroopalikum linn. Kui ma tulen Tallinnasse, siis tulen nagu Ida-Euroopasse. Kui olen Tartus, siis olen nagu päris Euroopas. Ülikoolilinnad on Euroopas kõik väga erilised linnad. Tartule sarnane õhustik on ka näiteks Uppsalas, Lundis, Turus, Heidelbergis või Oxfordis. Tartu kuulub just nende linnade hulka ja päris väärikalt. Kui me enne olime selline vaene ja põllekesega, tegutsesime köögipoolel ning vaatasime alt üles, siis praegu meil ei ole mingit põhjust vaadata alt üles. See kehtib nii Tartu linna, kui ka Tartu ülikooli kohta. See rõõmustab minu südant väga,» tõi ta välja.

Marju Lauristin rääkis, kuidas ta massimeedia teoorias soovitas oma tudengitel kümmekond aastat tagasi vaadata Ameerika Ühendriikidest pärit kultussarja «Vaprad ja ilusad». «Massimeedia teoorias on üks väga suur osa, mis puudutab massikultuuri. See hõlmab aga ka Ameerikast pärit seriaale, sest just need samad seriaalid avasid kogu massikultuuri laine. Toona see seriaali vaatamise soovitus oli seotud just selle sama põhjusega. Praegu soovitan ma tudengitele, et nad loeksid lehti paberilt,» rääkis ta.

Lauristin lisas, et seriaali «Vaprad ja ilusad» ta ise kuigi palju vaadanud pole, küll aga mainis ta, mis tema tähelepanu teles köidab. «Ma olen eluaeg vaadanud Aktuaalset Kaamerat ja vaatan seda ka praegu. Mulle meeldib selline võimalus, et väga paljud Eesti inimesed tunnevad, et nad on korraga ühes suures uudisruumis, see on väga tore tunne. Lisaks meeldib mulle ka inglise krimisarjad, ma olen nende sarjade suur vaataja,» mainis ta.

Õppejõud tõi välja, mil moel ja millist muusikat ta vabal ajal kuulab. «Ma ei kuula muusikat raadiost. Tegelikult, ma ei kuula üldse raadiot, võibolla ka seetõttu, et mul pole autot. Olen märganud, et raadiot kuulatakse rohkesti just autorooli taga. Lisaks sellele, ma ei saa tööd teha, kui mu kõrvus on  muusika. Ma imestan selle üle, kuidas noored panevad endale klapid pähe ja siis teesklevad, et nad teevad koolitöid. Ma kuulan muusikat hea meelega hoopis hilja õhtul. Me abikaasaga istume õhtuti mõnikord lausa mitu tundi ja kuulame muusikat Mezzo kanalilt, see on klassika kanal,» rääkis Lauristin.

Lauristin tõi välja, et oma ülikooli ajal oli kursusel nii palju oma laule, et kokku pandi kursuse laulik. «Siiamaani, kui meil on kursuse kokkutulekud, siis laulame sealt neid vanu tudengilaule. Laulmine kuulus nagu elu juurde. Mitte nii, et kuulad muusikat kõrvaklappide taga, toona laulsime just ise,» sõnas ta.

Marju Lauristi poolt valitud kõige lemmikumad eestikeelsed laulud on just sellised:

1. «Ema süda»

«See on väga nostalgiline laul. Ma olin siis koolilaps, kui seda laulu lauldi kooris ja kooli aktustel. See lugu kõlas ka raadiost üsna palju. See on tõesti üks väga tore ja südamlik laul. Ma usun, et paljudel minu eakaaslastel ja ka noorematel läheb süda soojaks, kes on ise emad, vanaemad ja vanavanaemad, kui seda laulu kuuleme,» lisas Lauristin. 

2. Ruja, «Nii vaikseks kõik on jäänud»

«Mulle tõesti meeldib see laul, just see sõnum ka, mis on tehtud Enno sõnadele. Selle kohta ma võin küll öelda, et see on mu üks lemmiklaul,» rääkis Lauristin.

3. Artur Rinne «Miki merehädas»

«See laul oli minu lemmik siis, kui ma olin vaid viieaastane. Mul on ka endal palju lapselapselapsi, üks lapselaps sai paar päeva tagasi viieaastaseks, tema on väike Elfriide. Kui teda vaatan, siis tuleb meelde aeg, kui olin ise sama vana - mulle nii meeldis laulda. See on väga tore laul. See «Hiuli-hei» oli tõesti väga uhke. Soovitan mängida seda kõikidele pisikestele,» sõnas Marju Lauristin. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles