Pulmade, beebide ja pentsikuste aasta 2011

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinasjutuline noorpaar: 29. aprillil abiellusid Londonis Cambridge’i hertsog William ja hertsoginna Catherine.
Muinasjutuline noorpaar: 29. aprillil abiellusid Londonis Cambridge’i hertsog William ja hertsoginna Catherine. Foto: SCANPIX

Aasta 2011 oli erakordselt viljakas kuulsuste pulmade ja staarimikute sündide poolest, aga meeli köitsid ka noorte veidrad ja eluohtlikud ajaveetmiskombed, oksjonitel kulutatud miljonid ja kummalised tähelepanu köitmise viisid.

Üheks aasta suursündmuseks oli 29. aprillil miljoneid televaatajaid ja Londoni tänavatele uudistajaid toonud, Suurbritannia sajandi pulmaks ristitud kuninglik paaripanek. Cambridge’i hertsogi Williami ja hertsoginna Catherine’i pulmi jäävad meenutama rikkalikult kaunistatud Westminster Abbey katedraal, kauaoodatud rõdusuudlus, kummalised suveniirid, sosinad pulmakleidi disaineri ümber, mitu pulmatorti ning hiljem uudishimulikud pilgud Middletoni kõhtu piilumas, et ennustada pruutpaari esimese lapse sünnikuupäeva.

Muinasjutuline noorpaar kogus poolehoidjaid üle kogu maailma. Näiteks nimetati Brasiilias Rio de Janeiro loomaaias bengali tiigrite paar kuninglike pulmade auks printsess Kate’iks ja prints Williamiks.

Kolm kuud hiljem toimus teinegi sinivereliste pulm, kui Monaco vürst Albert II ja tema väljavalitu Charlene Wittstock hoolimata ringelnud kuulujuttudest pruudi põgenemiskatse ja ebakindla oleku kohta teineteisele jah-sõna laususid.

Luksuslikku pulma, seitsmekihilist ja 2,5 meetri kõrgust torti ja tuhandete lilleõitega kaunistatud Monacot olid oma silmaga kaema tulnud mitmed kuulsused alates näitleja Roger Moore’ist kuni Prantsuse riigipea Nicolas Sarkozyni, külaliste seas oli näiteks tenor Andrea Bocelli.

Pulmi pidasid veel mitmed kuulsused. Nii sõlmisid juba aasta esimesel päeval Puerto Ricos abielu Kanada kantrilauljatar Shania Twain ja Šveitsi ärimees Frédéric Thiébaud.

Huvitaval kombel leidsid Twain ja Thiébaud teineteist siis, kui said teada, et nende abikaasad neid omavahel petsid. Kanada laulja Michael Bublé ütles oma jah-sõna Argentinast pärit näitlejannale Luisana Lopilatole aga lausa kahel korral: kõigepealt pruudi kodumaal Argentinas ja seejärel peiu vanemate lähedal Vancouveris.

Ameerika lauljatar LeAnn Rimes ja näitleja Eddie Cibrian otsustasid aga sugulastele-sõpradele väikese vingerpussi mängida. Nimelt kutsusid nad kõige kallimad inimesed enda juurde kihluspidu tähistama, aga tegelikult otsustasid selle üldse vahele jätta ja kohe abielluda.

Las Vegase kiirpulm

Mõnekümne lähedase inimese ringis pidas pulmad ka üks Hispaania rikkamaid naisi, 85-aastane Alba hertsoginna, kes astus 5. oktoobril roosas kleidis altari ette endast 24 aastat noorema mehe, riigiametniku Alfonso Diez Carabantesiga. Hertsoginna laste arvates abiellus mees nende emaga vaid raha pärast, mistõttu otsustas naine suure osa oma varandusest laste vahel juba ära jagada.

Guinnessi rekordite raamatu andmetel on kolmandat korda abiellunud hertsoginnal sinivereliste seas enim tiitleid ning ta on muu hulgas kuninganna Elizabethi ja Winston Churchilli kauge sugulane.

«James Bondi» staar Daniel Graig ja näitlejanna Rachel Weisz pidasid eriti salajased pulmad, kutsudes vaid neli külalist: Racheli nelja-aastase poja, Danieli 18-aastase tütre ja kaks lähimat sõpra.

Palju suuremat tähelepanu pälvis Briti supermodelli Kate Mossi ja rokklaulja Jamie Hince’i suvine pulm, kus ainuüksi pruutneitseid oli 15. Väidetavalt läks paaripanek neile maksma ligikaudu 1,2 miljonit eurot ning kolm päeva kestnud pulmapidu vürtsitasid akrobaadid, viiekihiline pulmatort, šampanjapurskkaev, maskiball, muusikafestival ning kuulsad külalised alates modell Naomi Campbellist kuni muusik Sir Paul McCartneyni.

Viimane otsustas mõni kuu hiljem ise kolmandat korda altari ette astuda. Tuhanded fännid loodavad, et eksbiitli abielu transpordifirma asepresidendi Nancy Shevelliga jääb mehele viimaseks ning peatab tema lagunenud kooselude needuse lõplikult. Pärast tagasihoidlikku laulatust peeti McCartney koduaeda püstitatud telgis uhke pulmapidu, kus muusika läks nii valjuks, et naabrid otsustasid pruutpaarile lausa politsei kutsuda.

Aasta viimasel kuul otsustas augustis Eestitki väisanud ja «Vabaduse laulu» kontsertpidustusel esinenud iiri lauljatar Sinead O’Connor abielluda psühhoterapeudi Barry Herridge’iga, kellega oli tutvunud interneti teel ning koos olnud vaid kolm kuud. Pulmad peeti Las Vegase moodi nn kiirmeetodil ehk 15 minutiga. See on ebastabiilse eluga kuulsaks saanud lauljatari neljas abielu.

TÄHTEDE BEEBIRALLI

Kuulsate ja kummaliste pulmade kõrval üllatas 2011. aasta ka «staarlapsukeste» sündidega. Esimesena saavutas paparatsode tähelepanu Briti näitleja Orlando Bloom, kes Austraalia modellist abikaasa Miranda Kerriga tähistas oma esimese lapse sündi 6. jaanuaril. Hispaania näitlejate tandem Penelope Cruz ja Javier Bardem rõõmustasid mõni nädal hiljem samuti oma esiklapse, pisipoja Leo sünni üle.

Lauljatar Mariah Careyl ja näitleja Nick Cannonil oli põhjust rõõmustada kahekordselt, kuna neid lõbustavad alates aprilli viimasest päevast kaksikud – poiss Moroccan Scott ja tüdruk Monroe. Näitlejanna Natalie Portman ja koreograaf Benjamin Millepied panid oma juunikuus sündinud pisipojale aga väärika heebrea nime Aleph.

Beckhamid võisid samuti rõõmustada, kuna kolme poja kõrvale sündis kauaoodatud  tütar, kellele pandi nimeks Harper Seven. Number seitse lapse nimes pärineb jalgpallurist Davidi särginumbrilt, mis talle aastaid õnne tõi.

Tütre sünnitas ka julge suuvärgi ja olekuga Ameerika lauljatar Pink. Krossiratturist abikaasa Carey Hartiga nuputati lapsele nimeks Willow Sage. Pisitüdruku loodusest inspireeritud nimi tuleneb lauljatari lemmikpuust, pajust. See on Pinki meelest kõige painduvam puu looduses, mida ei saa keegi murda ning mis sobib seetõttu imehästi tema last iseloomustama. Tüdruku teine nimi tähistab aga salveid, mis on puhastava ja püha toimega.

Esimese lapse sai ka Briti komöödiatäht Hugh Grant, kes siiski pole loobunud oma poissmeheseisusest. Seega on suhe pisitütar Jessica ema, hiinlannast näitlejaga jäänud sõpruse tasandile. Grant ostis lapse emale Tinglan Hongile oma kodu lähedale uhke korteri, Hong teatas aga hiljuti, et on suurest tähelepanust ja pidevatest paparatsode hordidest väga tüdinenud.

Oktoobris sündis kauaoodatud lapsuke Prantsuse riigipea Nicolas Sarkozy ja tema lauljannast-näitlejannast-modellist abikaasa Carla Bruni perre. Sarkozyl on see neljas järeltulija, esileedil on varasemast suhtest üks laps.

Pisitütar Giulia sünd on Sarkozyle mitmes mõttes rõõmustav, kuna tal oleks enne peagi saabuvaid presidendivalimisi vaja positiivsete sündmustega rahvale meelde jääda. Kuigi Bruni hoiatas juba enne Giulia sündi, et nad hoiavad pisitütart ajakirjanikest ja fotograafidest eemal, võis paari peagi pärast lapse sündi beebiga jalutamas näha.

ÖÖKULLI MATKIMINE JA UUS PEATA RATSANIK

Aasta oli viljakas ka mitmete oksjonirekordite purustamise poolest. Näiteks müüdi Californias enam kui 480 000 euro eest anonüümsele ostjale kaamera, millega filmiti 1977. aastal film «Tähtede sõda».

New Yorgi oksjonil osteti aga legendaarse näitlejanna Elizabeth Taylori pärlitest ja teemantidest ehtekollektsioon rekordsumma ehk ligi 89 miljoni euro eest. Kollektsiooni ehteks oli 16. sajandist pärit pärliga kaelakee, mille eest käidi välja 9 miljonit eurot, 6,8 miljoni euro eest müüdi 33,19-karaadine teemantsõrmus. Mõlemad ehted oli Taylorile aastaid tagasi kinkinud tema kahekordne abikaasa, näitleja Richard Burton.

Suvel püstitati järjekordne oksjonirekord Californias, kus müüdi haruldane 1957. aastal toodetud Ferrari 250 Testa Rossa ligikaudu 12,6 miljoni euro eest. Huvitaval kombel käidi hiigelhind välja auto eest, mis elas 1958. aastal üle tõsise kokkupõrke. Pärast õnnetust lahvatas auto õnnetul kombel leekidesse ning selle ülesputitamise võttis enda peale Ameerika autode kollektsionäär.

Uueks moesõnaks ja -tegevuseks sai planking. See lihtne, sõltuvust tekitav, kuid samas eluohtlik meelelahutusviis levis 2011. aastal noorte seas välgukiirusel. Nii võis maailma eri paigus näha noori, kes heidavad näiteks keset sõiduteed, ostukeskust, treppe vm avalikus kohas pulksirgelt, käed kõrval, kõhuli ning lasevad sõpradel seejärel endast pilte teha.

Mida ekstreemsem koht, seda ligitõmbavam see tundub ning seda parema pildi mõnda sotsiaalvõrgustikku üles riputada saab. Kõrvaltvaatajatele pigem hullusena tunduv harrastus võib tegijatele tunduda küll põnev, aga tegelikult on see põhjustanud juba mitu tõsist õnnetust ning vähemalt ühe inimohvri.

Nimelt hukkus üks austraallane, kes üritas planking’ut harrastada rõduäärel.
Nagu ühest veidrast tegevusest veel vähe oleks, hakkasid levima uued hullused: owling ja horsemaning.

Esimene neist tuleneb sõnast «öökull» ning tähistab tegevust, kus inimesed lihtsalt kükitavad mõnes ebatavalises kohas, näiteks mõne suure skulptuuri otsas, katusel või avaliku tualeti laual, ja vahivad kaugusse.

Hiljem laetakse pilt samamoodi internetti üles ning oodatakse teiste heakskiitu. Horsemaning’u inspiratsiooniks on peata ratsanik, kuna selle tegevuse eesmärk on end pildistada niimoodi, nagu oleks pea kehast lahus.

Mitmesuguste kompositsioonide ja trikkidega on jällegi suudetud täita internetiavarused tuhandete fotodega, kus tundub illusoorselt, nagu oleks inimese pea ta oma kõhu peal või hoopis laua all.

SÜNNITAMINE KUI KUNSTITEOS

Veidrusi jagus 2011. aastal igasse maailma nurka. USAs näiteks otsustas 36-aastane performance-kunstnik Marni Kotak olla ise koos oma peagi sündiva pojaga uueks kunstiteoseks. Nimelt sünnitas naine galeriis pealtvaatajate silme all ning pani «eksponaadile» nimeks «Beebi Xi sünd», kuna sünnitamine on Kotaki sõnul kõrgeim kunstivorm.

Edasi plaanib kunstnik aga muuta kogu lapse kasvatamise omamoodi kunstiks ning on sellele mõelnud välja ka pealkirja «Kasvatades beebi Xi».

Kopsuvähki põdev 61-aastane Briti taksojuht Alan Billis otsustas end vabatahtlikult mumifitseerida. Nii kirjutas mees enne surma alla lepingule, mille järgi ta annetas oma keha eksperimendiks, mis aitaks paremini mõista tuhandeid aastaid tagasi palsameeritud inimkehade müsteeriumi.

Hiinas peeti aga omamoodi võistlus, kus osalejad pidid oma kehale võimalikult palju mesilasi koguma. Osalejateks oli kaks kaaludel seisvat talunikku, kellest võitjaks osutus konkurendist pea poole vanem, 42-aastane Wang Dalin.

Emamesilase abiga suutis ta oma kehale tunni aja jooksul koguda 26 kilogrammi mesilasi. Kaitseks olid meestel vaid prillid, ninakaitsmed ja lühikesed püksid.

Rootsis otsustas aga üks mees katsena ehitada oma korterisse tuumareaktori. Nii tellis ta kõigepealt välismaalt radioaktiivseid aineid ning seejärel küsis Rootsi kiirgusohutuse keskuselt, kas selline tegu on ikka seadusega lubatud.

Politsei ja ametnike visiidi järel tuumareaktori ehitamine katkes, seega mees oma katsega lõpuni ei jõudnud. Ametnikud ei usu, et mehel oleks reaktori ehitamine täielikult õnnestunud, aga anonüümseks jäänud rootslase sõnul polnud see sugugi võimatu ning suure füüsikahuvilisena tahtis ta lihtsalt proovida, kuidas see praktikas toimub.

Kummalisi üllatusi saabus ka kulinaariamaailmast. Nii hakati ühes Londoni kohvikus kundedele pakkuma rinnapiimast valmistatud jäätist «Baby Gaga». Uut toodet nimetati igati orgaaniliseks ja looduslikuks delikatessiks, mille toorainet «tootsid» 15 noort ema. Üks jäätis maksis ligi 18 eurot ning muutus kiiresti populaarseks maiuspalaks. Siiski peatati jäätise tootmine kaebuste tõttu. 

Huvitavaid uudiseid saabus ka kosmosest. Nimelt teatas USA kosmoseagentuur NASA, et Kepleri kosmoseteleskoop on tuvastanud Maale sarnaste omadustega planeedi, mis asub meist 600 valgusaasta kaugusel.

Samuti avastas Alabama ülikooli arheoloog Sarah Parcak NASA satelliitide tehtud infrapunafotodelt Egiptuses 17 maa-alust püramiidi ja üle tuhande hauakambri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles