4 asja, mis teevad viiruste elu raskeks

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Nende strateegiate abil saad end kõige paremini viiruste ja muude pahalaste eest kaitsta ning oma immuunsüsteemi poputada.

1. Niiske, lõhnav õhk 

Pidurda gripi- ja külmetusviiruste tegevust õige õhuniiskusega! Jälgi, et kodus ei langeks õhuniiskus alla 50 protsendi. Seda saab hügromeetriga kontrollida.

Princetoni ülikooli uuringu kohaselt elavad viirused kuivas õhus kauem ja paljunevad paremini. «Peale selle kuivatab niiskusepuudus nina ja kurgu limaskesta, mis laseb omakorda viirustel palju kergemini kehasse jõuda,» selgitab väljaandele Freundin dr Jessica Männel Saksamaalt. Abiks on niisked rätikud küttekolde kohal või õhuniisutajad. Veelgi tõhusamalt saad ajada viirused laiali, kui lõhnastad tuba eeterlike õlidega. Ühe Prantsuse uuringu kohaselt kahaneb tänu eeterlike lõhnade aurustumisele erinevate ärritajate arv 30 minuti jooksul kahesaja kümnelt nelja peale. Pane 2 tilka eukalüpti, 1 tilk piparmündi ja 2 tilka mürdi eeterlikku õli lõhnalampi.  Kasu võib olla ka antiviraalsetest ja antibakteriaalsetest ruumispreidest.  

2. Õige vorm

Treenitud keha tuleb viiruste rünnakuga paremini toime. «Kõige harvem nakatuvad need inimesed, kes teevad kaks kuni kolm korda nädalas 60 minutit sporti,» ütleb dr Männel. Alternatiivina võib iga päev 30 minutit jalutamas käia. Oluliselt rohkem treenida aga arsti ei soovita, kuna liiga karm treening hoopis nõrgestab meie vastupanuvõimet. Kui juba kurgus kriibib, siis tuleks treeningutes paus teha. Sama kehtib ka saunas käimise kohta. Profülaktika mõttes on üks kuni kaks korda nädalas hea, kuid akuutse nakkuse korral oleks see lihtsalt liiga kurnav. 

3. Tervislik toit

On arvukalt toitaineid, mis viirustele absoluutselt ei istu, kuna need tugevdavad immuunsüsteemi. «Eelkõige C-vitamiin tsitrusviljades, seleen pähklites ja raud punases lihas,» ütleb dr Männel. 

Eriti põhjalikult on uuritud tsingi kasutegurit immuunsüsteemile ja mitmed uuringud on näidanud, et 75 mg tsingi tarbimine päevas vähendab külmetuste sagedust kolmandiku võrra. 

4. Hea tuju

Viirused vihkavad optimiste: nende immuunsüsteem vähendab pisilasi lihtsalt liiga kiiresti.  Kentucky ülikooli uuringu tulemus näitas: üliõpilastel oli sel juhul hea immuunsüsteem, kui nad mõtlesid oma õpingutest positiivselt. Kui nad olid aga pidevalt mures õpingute pärast, oli ka vastupanuvõime nullilähedane.

Seepärast peaksid just praegusel hooajal igasuguseid ilusaid asju ette võtma ja pidevat stressi vältima. Viimane tõstab kortisoolitaset veres ja takistab omakorda kaitserakkude moodustumist. 

«Kõrge stressitase linnades on üks põhjus, miks just seal esineb nii palju nakkusi,» ütleb  professor Ronald Eccles Cardiffi ülikoolist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles