Kõige eksitavamate pealkirjade esiviisik aastal 2011

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
kõik pealkirjad polegi õiged
kõik pealkirjad polegi õiged Foto: SCANPIX

Iga päev ilmub nii paber- kui online-meedias tuhandeid pealkirju, mis ühel või teisel moel tähelepanu proovivad tõmmata. Portaal youbeauty.com on teinud aasta kokkuvõtte viiest kõige eksitavamast pealkirjast.

«Su šampoon teeb sind paksuks! »

Oled kuulnud «keemilistest kaloritest»? Kui usud antud pealkirja, siis arvatavasti oled. Enne, kui jätad oma juuksed pesemata ja muutud räpaseks mu-juuksed-pesevad-end-ise hipiks, teavusta endale, et tegelik uuring ei rääkinud midagi šampoonidest!

Mida uuring tegelikult väitis, oli tõsiasi, et erinevates kosmeetilistes toodetes on palju kemikaale, mis võivad mõjuda inimese keha hormoontasakaalule. See omakorda võib mõjutada kehakaalu kõikumist. Tõenäosus selleks on aga väike ja inimkeha vajab tõeliselt palju kosmeetikas leiduvaid mürkaineid, et oma kehal mingeid muutusi märgata.

«Majanduslangus tekitab depressiooni»

Isegi, kui rahaga on kitsas, ei peaks depressiooni oma muremõtete nimekirja lisama, vaatamata uudistereporterite soovitustele.

Reporterid tõlgendasid valesti statistikat, mille kohaselt kirjutasid arstid antidepressante aastatel 2006-2010 välja 43 protsenti rohkem. Tõsi, antidepressante kirjutati rohkem välja, kuid põhjuseks polnud ainult majanduslangusest tulenev stress. Rohtusid kirjutatakse välja pikaajalistele haigetele, samuti ärevushäirete ja kuumahoogude puhul. Ükski neist põhjustest pole seotud inimeste pangakontoga.

«Paksud sõbrad teevad sind paksuks»

Kui oled oma tüsedamad sõbrad eemale tõuganud, sest lugesid seda New England Meditsiiniajakirja uurimust, mis väidab, et rasvumine levib sotsiaalvõrke pidi, siis parem võta oma sõbrannadega ühendust ja proovi ebaviisakat käitumist heastada.

Kui uurimus 2007. aastal välja tuli, kajastati tulemusi kõikjal üle maailma. Sel aastal tunnistasid aga uurimuse autorid, et siiski pole piisavalt tõendeid, et väita nii dramaatilist asja. Niisiis – paksus ei ole nakkav.

«Mässajatel on ajus keemiline puudujääk»

Sel aastal mässasid inimesed mitmel pool maakera, lõhkusid ja laamendasid. Reporterid proovisid leida meeleheitlikult uurimusi, mis selgitaks seda kaost. Tulemus? Pealkirjad väitsid, et mässajatel on ajus keemiline puudujääk.

Uurimus, millele pealkirjas viidatakse, ütles tegelikult, et madalam GABA närviülekandjate tase on korrelatsioonis kõrgenenud impulsiivsuse, tugevate emotsioonide ja ma-vajan-seda-kohe soovidega. Uuring ei maininud mässajaid ning uurijad parandasid valearusaama hiljem avalikult.

«Keskeas naised vihkavad oma peegelpilti»

Selle aasta alguses leidis üks uurimus väidetavalt, et 90 protsenti üle 40-aastastest naistest vihkab oma peegelpilti ja ühe teadlase sõnul on neil «keskea peeglivastane sündroom».

Uudis jättis aga kajastamata, et see «uurimus» tulenes mitteametlikest ja avaldamata andmetest, kus valim oli vaid 1200 naist ning selle oli «teinud» ühe internetipoe jaemüüja. Teaduslikult see uurimus ei kehti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles