Kümme inetut stereotüüpi mõjuvõimsate naiste kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naised üritavad jätkuvalt kõrgemale tõusta nii riigipeadena, suurkorporatsioonide juhtidena, kui meedia mõjutajatena. Nende vähemus võimukatel aladel tähendab, et nad peavad sageli kokku puutuma karmide eelarvamustega oma soo tõttu, vahendas Forbes.


Naisi arvustavad sageli ka teised naised ja kuigi meestele antakse nende keerukas iseloom kergesti andeks, õõnestatakse naist ja tema võimu iganenud stereotüüpidega. Forbes küsitles maailma võimukamaid naisi teemal, mis on nende arvates kõige ebameeldivamad eelarvamused ning pani kirja kümme kõige levinumat ja vihatumat stereotüüpi.

1. Jääkuninganna

Armutu jääkuninganna stereotüüp on väga levinud. Seda arvamust soodustavad filmid nagu «Saatan kannab Pradat», kus naisjuhti kujutatakse kui südametut ja võimuahnet egoisti.

Naine, kes näitab tööl oma tundeid välja, on teiste arvates liiga ebastabiilne, kuid kui ta ei näita tundeid ja on professionaalne, peetakse teda kalgiks ja mehelikuks. Paljudel naistel on raske leida tasakaalu.

2. Üksi ja üksik

Sageli arvatakse, et võimukad naised hirmutavad mehi ja naised peaksid oma isikliku elu karjäärile ohvriks tooma. Isegi kui naine lihtsalt ei soovi abielluda, puutub ta kokku karmide hinnangutega. Kui üksikuid mehi kustutakse poissmeesteks, siis naisi vanatüdrukuteks või vanapiigadeks, mis on tunduvalt halvema tooniga.

3. Karm

Kui töö väljendusvorm on karm ja piiritletud, ei tähenda see kohe, et naistöötaja ise on karm. Inimese ja isiksus ja töö on erinevad, kuid kõrvaltvaatajad ei oska seda alati näha.

4. Nõrk

Eriti poliitikas tunnevad naised, et nende otsustusvõimet alahinnatakse. Kui naine üritab leida pigem konsensust, siis peetakse tema soovi meeskonna hüvanguks töötada hoopis nõrkuseks, sest ta ei tööta enda edu kasuks. Võimuga teistmoodi toimimist peetakse sageli vääralt nõrkuseks.

5. Mehelik

Arvamus, et naisjuht peaks käituma ja välja nägema nagu mees, ajab paljusid võimukaid naisi vihale, sest nad ei näe põhjust, miks peaksid riietuma nagu ärimehed.

6. Salakaval

Paljud arvavad millegipärast, et naised ei saa tippu muudmoodi kui sahkerdades, sest see, et naine võiks tõesti tasemel olla, ei mahu neile pähe.

7. Emotsionaalne

Naistelt ikka eeldatakse, et neil esineb tundepuhanguid. Meedia võtab hea meelega naiste kallal, kes on pinge all murdunud ning hiljem peetakse neid juba ette liiga tundlikeks ning nõrkadeks.

8. Vihane

Meeste puhul peetakse viha sageli staatuse märgiks, kuid kui naine on vihane, peetakse teda ebapädevaks.

9. Sümbol

Naiste käes on kõigest 16 protsenti korporatsioonide juhatuse kohtadest. Sageli peetakse naist kõrgel ametikohal hoopis sümboolseks tegelaseks, kes on oma ameti saanud vaid soo tõttu, et ettevõttes oleks erinevust.

Kuigi ettevõtted ei taha halba muljet, ei riskiks nad ebapädeva juhiga ja tippudeks on siiski inimesed, kel on vastav haridus ja töökogemus, olenemata soost.

10. Kergemeelne

Kui võimukas naine on oma loomult soe ja naiselik, peetakse teda mõnikord kergemeelseks, mitte tugevaks juhiks, kes ta tegelikult on.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles