4 lihtsat söömisharjumust, mis teevad su maksale rohkem kasu kui ükski «detox»

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Juhul, kui sa oled unustanud keskkoolis õpitu, siis maks mängib suurt rolli selles, et su keha mürkidest vabastada. Ometi kiputakse sellest sageli mööda vaatama.

Maksa tervise huvides on kasulik teatud toiduaineid vältida. «Maksal on kehas palju ülesandeid ja üks neist on kehast mürkide välja viimine,» ütleb dr Erica Matluck väljaandele Well+Good. See toimub kahes faasis – esimeses kasutakse ensüüme, mis muudavad rasvlahustuvad ained, mis võivad olla mügised (nt hormoonid, ravimid, pestitsiidid) vesilahustuvateks. Teises faasis seotakse kaitsvad ained toksiinidega. «Mõlemad faasid aitavad toksilisel ainel muunduda, nii et selle saab turvaliselt kehast välja viia.»

Sa ilmselt tead, et alkohol pole su maksatervisele hea, kuid see pole ainus harjumus, mis mõjutab maksafunktsioone. Selleks pole sul vaja detox’it, aga on asju, mida sa saad oma maksa heaks teha.

  1. Tarbi palju puu- ja köögivilju. Värvilised puu- ja köögiviljad (eriti peedid, ristõielised, kaunviljad) sisaldavad palju fütotoitaineid, mis omakorda aitavad maksa tugevdada. See on ka põhjus, miks nii paljud arstid soovitavad Vahemere dieeti.
  2. Kasuta kokkamisel küüslaugu- ja oliiviõli. Kui sa oled inimene, kes lisab igale toidule küüslauku, siis teed sa oma maksale teene. Ka oliiviõli aitab kaasa maksa tööle.
  3. Lisa vürtsi tšillipipardega. Tšillipipras on kapsaitsiini, mis aitab leevendada maksakahjustusi.
  4. Väldi suhkrut. Suhkur on maksale ehk kõige suurem oht, kuna maks mängib suhkru metaboliseerimisel suurt rolli.

Maksatervisesõbralikult söömine ei erine tegelikult üldisest tervisliku toitumise põhimõttest. Söö palju köögivilju, väldi alkoholi ja töödeldud toitu, vähenda ebavajalike ravimite tarbimist, joo rohkem vett ja tee trenni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles