Itaalia veinibaari pidaja läheb jõuludeks kodumaale lund otsima

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marco Giomi
Marco Giomi Foto: Marina Lohk

Tallinnas Rataskaevu tänaval Osteria del Gallo Nero nimelist veinibaari pidav Marco Giomi (37) on Eestis elanud juba 7 aastat, kuid tänavu ootavad teda valged jõulud ees vanemate kodukohas Toskaanas.
 

«See talv lähen ma lund otsima Itaaliasse, oma vanemate juurde Toskaanasse. Apenniinides on ikka lund ja ehk tagab see ka jõulumeeleolu,» ütles Firenzest pärit Marco.

Lapsepõlvest mäletab ta 20-25 inimesega 4-tunniseid jõululõunaid, millele järgnes tavaliselt lihasupp õhtusöögiks ja järgmise päeva «megalõuna» peresõprade seltsis.

Eesti ja Itaalia jõulutraditsioonides on Marco sõnul nii mõndagi erinevat. Näiteks pole Itaalias kõige olulisem mitte jõululaupäev, vaid hoopis esimese jõulupüha, 25. detsembri lõuna ehk  pranzo di Natale. Just siis vahetatakse ka kinke.

Traditsiooniline itaallaste jõulumenüü sisaldab Marco sõnul lihapuljongis keedetud tortellino’sid (tortellini in brodo), erinevat sorti liharoogasid ning magustoiduks panettone’t ehk kujult veidi keeksi meenutavat jõulusaia (vaata pilti nr. 2!)

26. detsember on aga püha Stefanose päev. Püha Stefanos oli esimene kristlik märter, kes loobiti umbes 35-aastaselt kividega surnuks. «Paljude inimeste jaoks on see vaikne püha, mis veedetakse sõprade või pere seltsis või siis Itaalia loodust nautides,» selgitas Marco.

***

Kuidas valmistada panettone’t?

(Allikas: Nami-Nami)

Koostis:


  • 450 g nisujahu
  • 40 g pärmi
  • 120 g suhkrut
  • 
1.25 dl piima 

  • 6 muna
  • 
0.5 tl soola 

  • 200 g pehmet võid
  • 
70 g kuivatatud jõhvikaid 

  • 60 g kuivatatud mustikaid 

  • 200 g peenelt hakitud kuivatatud aprikoose
  • Kaunistuseks: 
tuhksuhkrut  

Valmistamine:


Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa veidi jahu ning 1 tl suhkrut. Lase soojas kohas 15 minutit kerkida.


Sega juurde ülejäänud suhkur, lahtiklopitud munad ja sool. Lisa vähehaaval ülejäänud jahu ning pehme või. Lisa hakitud aprikoosid, kuivatatud mustikad ning jõhvikad. 


Kalla tainas võitatud kõrgesse panettone-vormi ning lase veel kaetult 20 minutit kerkida. 


Küpseta 175-kraadise ahju allosas 70 minutit.
 Lase koogil vormis jahtuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles