Levinud lauguliste söömine võib kahandada selle vähiliigi tekke riski

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Teadlased eeldasid, et madalamat rinnavähki haigestumist võib põhjustada sage lauguliste tarbimine.
Teadlased eeldasid, et madalamat rinnavähki haigestumist võib põhjustada sage lauguliste tarbimine. Foto: Natalya Danko / PantherMedia / Natalya Danko

Uuring vaatles sibula ja küüslaugu tarbimist Puerto Rico naiste seas ja leidis, et köögiviljad vähendasid oluliset rinnavähi riski.

Sibul ja küüslauk on rahva seas tuntud haiguste eemalepeletajad, mitmed teadusuuringud on vaadanud seoseid sibula ja küüslaugu tarbimise ning erinevate vähkide vahel. Üldiselt on uuringud leidnud, et mida rohkem inimesed neid köögivilju tarbisid, seda väiksem oli nende risk vähkkasvajate tekkimiseks, vahendab Medical News Today. 

Vähem ulatuslikult on vaadatud seoseid rinnavähiga. New Yorgi osariigi ülikooli epidemioloogia doktorant Gauri Desai otsustas vaadata teemat Puerto Rico naiste näitel. Selle piirkonna naised valiti kahel põhjusel: Puerto Ricos esineb rinnavähki vähem kui USAs, tervel saarel on populaarne kasutada kastmete valmistamiseks maitseainesegu sofritot, mis koosneb peamiselt küüslaugust ja sibulast.

Desai kasutas haiglate andmeid ja leidis 314 naist, kellel diagnoositi aastatel 2008–2014 rinnavähk. Samuti kaasati uuringusse 346 kontrollisikut, kes olid nagu uurimisgruppki vanuses 30–70 aastat, kuid kel polnud vähki esinenud. Uurijad küsisid osalejate küüslaugu ja sibula tarbimise harjumuste kohta.

Võttes arvesse muid tulemusi mõjutada võivaid tegureid, leidsid teadlased seose mõõduka kuni kõrge sibula ja küüslaugu tarbimise ja väiksema rinnavähi riski vahel. Täpsemalt leidsid uurijad, et sofrito söömine seostus vähemate rinnavähi juhtudega. Neil, kes tarbisid maitseainet rohkem kui kord päevas, oli 67 protsenti väiksem risk, võrreldes nendega, kes maitseainet kunagi ei tarbinud. Tegu oli vaatlusuuringuga. Teadlased arvasid, et vähivastast mõju võisid avaldada küüslaugus ja sibulas olevad flavonoolid ja väävelorgaanilised ühendid. Loom- ja inimkatsetes on ka varem tuvastatud vähivastast mõju mitmel küüslaugus ja sibulas oleval ainel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles