Saksa kokk ja Eesti seened: Pädaste mõisa peakokk Stefan Berwanger tunnistab, et on Eesti seentesse armunud

Britt Rosen
Copy
Pädaste mõisa restorani peakokk Stefan Berwanger ja värskelt korjatud seened.
Pädaste mõisa restorani peakokk Stefan Berwanger ja värskelt korjatud seened. Foto: Irina Mägi

Pädaste mõisa restorani peakokk, Saksamaa lõunaosast pärit Stefan Berwanger on vaimustuses Eesti seentest ja soovitab lihtsat hõrku rooga, kus metsaseened on kaaslaseks juursellerile. «Ebatavaline kooslus,» kinnitab kokk.

Ma armastan seeni nii väga, et võiksin nendega lausa abielluda, kuulutab juba poolteist aastat Muhu saarel Pädaste mõisa restorani Alexander peakoka ametit pidanud Stefan Berwanger. Esiteks on söögiseeni palju liike ning teiseks on need väga erineva maitsetugevuse ja viljalihaga, mis mõlemad annavad kokanduses päris palju mänguruumi, põhjendab ta. Veel veetleb teda iseäralik kerge maa- ja mullamaitse, mis paljude seentega kaasas käib.

Stuttgardi lähedal väikelinnas kasvanud sakslase ja Eesti seente armastuslugu algas läinud suvel, kui ta Muhu saarel pärast jaanipäeva oma esimesed Eesti kukeseened korjas. «Et neid võib leida juba nii vara suvel, oli mulle üllatus. Saksamaal hakkavad seened metsa ilmuma palju hiljem. Muidugi, seenehooaja algus ja saagi suurus sõltuvad sealgi ilmast,» tähendab ta, kummutades ühtlasi eksliku ettekujutuse, nagu oleks seened midagi eestlaste ja üldse põhjapoolsemate rahvaste köögile ainuomast. Nii kukeseened kui ka puravikud on talle igatahes juba lapsest saati tuttavad. Kuigi jah, seeni marineerida või muul moel talveks säilitada, nagu eestlased seda teevad, sakslastel tänapäeval enam eriti kombeks pole. Pigem on seened suur staar pastaroogades, aga ka suppides või kastmetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles