PUUST JA PUNASEKS: mis imeloom on pensionifondi asendus ehk pensioni investeerimiskonto? (9)

PM Majandus
Copy
Pension
Pension Foto: Getty Images / AFP / Scanpix

Valitsus arutas täna teise pensionisamba jaoks mõeldud pensioni investeerimiskonto avamise tingimusi, mille abil saavad pensionikogujatest piltlikult öeldes fondivalitsejad.

Pensioni investeerimiskonto on sisuliselt arveldusarve, kuhu laekub raha üksnes II sambast. Jooksvad sissemaksed ehk 2+4%, mis praegu laekuvad pensionifondi, laekuvad sellele investeerimiskontole edasi ning seisavad seal, kuni inimene teeb investeerimisotsuse. 

Oluline erinevus pensioni investeerimiskonto ja tavalise investeerimiskonto vahel on see, et esimesele II samba raha kandes ei pea summalt tulumaksu tasuma. Seega, kui inimene otsustab pensioni investeerimiskonto kasuks, siis ei loetada teda II sambast lahkujaks. Kui aga inimene otsustab raha kanda tavalisele investeerimiskontole, siis peab ta summalt tasuma ka tulumaksu. 

Pensioni investeerimiskonto puhul toimub tulumaksu tasumin raha väljavõtmisel – pank, kelle juures on investeerimiskonto avatud, peab õige tulumaksusumma kinni. Kui aga koguja ei taha raha välja võtta, kuid ei soovi enam ise oma pensioniraha investeerida ja tahab fondi tagasi, siis on võimalik seda teha ka ilma tulumaksu tasumata. 

Nii II samba fondide kui ka täna kasutuses oleva investeerimiskonto suhtes rakendatakse investeerimispiiranguid ehk üldistatult lubatakse investeerida erinevate väärtpaberite ja muude finantsinstrumentidega. Pensioni investeerimiskonto puhul võivad lubatud investeerimivõimaluste nimekirja lisanduda ka näiteks erinevad ühisrahastusplatvormid laenude, kinnisvaraprojektide või ettevõtete rahastamiseks. «Oluline kriteerium on, kas ja kuidas on võimalik pensioni investeerimiskonto avanud pangal kontrollida, kas konto omanik suunab pensioniraha seadusega lubatud investeeringutesse ning kas investeeringust väljudes laekub raha pensioni investeerimiskontole tagasi,» rõhutatakse konto kirjelduses. 

Kogumise ajal II sambast raha väljavõtmisel ei tehta sisulist vahet, kas raha võetakse välja pensionifondist või pensioni investeerimiskontolt – kohalduvad samad reeglid ehk raha ei saa välja võtta esimese kümne aasta jooksul. 

Lisaks tuleb lahkuda kogu rahaga. Seega, kui inimesel on pensioni investeerimiskonto, tuleb II sambast rahaga lahkumiseks investeeringud realiseerida ja kanda raha pensioni investeerimiskontole. Inimesel võib olla investeeringuid, mida ei saa realiseerida piisavalt kiiresti, kuid üksnes osa rahaga lahkumine II sambast pole võimalik. Seega kohaldub pensioni investeerimiskonto kaudu II sambast lahkumisel eeltingimus, et enne, kui inimene saab esitada avalduse raha väljavõtmiseks, peab ta olema teinud kõik oma investeeringud rahaks.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles