Poola suursaadik Suurbritannias soovitas poolakatel kaaluda kodumaale naasmist

Copy
Poola suursaadik Suurbritannias Arkady Rzegocki sellel 2016. aasta septembrist pärineval fotol keskel.
Poola suursaadik Suurbritannias Arkady Rzegocki sellel 2016. aasta septembrist pärineval fotol keskel. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Poola suursaadik Ühendkuningriigis ärgitas kirjalikus pöördumises oma kaasmaalasi Suurbritannias kaaluma Briti valitsuse Brexiti-järgse elamisloaskeemi tõttu tõsiselt kodumaale naasmist. 

«Ma olen mures,» ütles Arkady Rzegocki raadiojaamale BBC Radio. «Seetõttu kutsun Poola kodanikke, kes elavad ÜK-s tegudele ning taotlema elamisluba või lihtsalt kaaluma Poola naasmist,» sõnas ta. 

«Ma arvan, et see on väga hea võimalus tagasi tulemiseks,» ütles Poola diplomaat. Tema sõnul on Poola majandus kasvanud viimased 28 aastat järjest ning elujärg riigis on viimase kümne aasta jooksul paranenud. 

«Tänapäeval ma arvan, et sul on võimalik oma eesmärgid saavutada nii ÜK-s kui Poolas,» lisas Rzegocki. 

Briti valitsus on lubanud, et kõik EL-i kodanikud, kes Brexiti hetkel Suurbritannias elavad, võivad sinna jääda. 

Selleks on tarvis registreerida ennast elamisloataotluse veebilehel, kuhu tuleb sisestada Suurbritannias elatud aeg. Rohkem kui viis aastat Ühendkuningriigis elanud inimestele antakse automaatselt alaline elamisluba. Nendele, kes on elanud riigis vähem, antakse mittealaline luba ning võimalus taotleda alalist elamisluba viie aasta täitumisel riigis. 

Kõigest veerand 832 000 ÜK-s elavast poolakast on ennast süsteemi abil registreerinud.  

Loa taotlemiseks on aega 2020. aasta lõpuni. Kokku elab ÜK-s arvatavalt umbes 3,5 miljonit Euroopa Liidu kodanikku. Praeguse seisuga on ennast süsteemis registreerinud üle 1,5 miljoni inimese, teatas Briti siseministeerium. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles