Kaljulaid: Eesti peaks püsima nende riikide hulgas, kes ise Venemaaga räägivad (9)

Postimees
Copy
President Kersti Kaljulaid kutsus kolm aastat tagasi Venemaal käies president Vladimir Putini Tartusse soome-ugri rahvaste maailmakongressile.
President Kersti Kaljulaid kutsus kolm aastat tagasi Venemaal käies president Vladimir Putini Tartusse soome-ugri rahvaste maailmakongressile. Foto: Konstantin Sednev

Eesti peaks president Kersti Kaljulaidi sõnul püsima nende riikide hulgas, kes ise Venemaaga räägivad ja kelle arvamust teised riigid Venemaaga seotud küsimustes küsivad.

Presidendilt küsiti ETV saates «Välisilm», kuidas ta suhtub Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni ideesse hakata Venemaaga ära leppima olukorras, kus Krimm on endiselt annekteeritud ja sõda Ida-Ukrainas käib. «Ma jätkan seda liini, et rääkida kõikidele partneritele ja liitlastele, et me ei saa kaasa minna selle mänguga - isegi kui me ise tahame n-ö edu näidata, tulemust näidata -, et venelased teevad kaks protsenti ja siis meie teeme 20, sest meile nii meeldib teha nägu, et näete, on ju progressi ja et on põhjust minna tagasi tavapäraste suhete juurde,» sõnas Kaljulaid.

«Me peame siin silmas pidama kogu seda ahelat - Gruusia, Ukraina - ja kui me nüüd anname venelastele põhjuse kalkuleerida, et kui Gruusia järel oli kolm kuud, enne Ukraina sõda juba mitu aastat räägiti uuesti venelastega ka viisavabaduse kavandamisest, siis ei saa olla nii, et Ukraina järel oli nüüd viis aastat ja siis vaatame, mis järgmine kord on, sellega me anname venelastele väga selge signaali,» ütles president, kinnitades, et sellest tuleb jätkuvalt rääkida.

Kaljulaidi hinnangul on aga oluline, et Eesti püsiks nende riikide seas, kes ise räägivad Venemaaga ja kellega teised liitlased ja partnerid arutavad, mida koos venelastega või Venemaaga teha. «Kui olla see riik, kes ise üldse ei suhtle, siis me jääme sellesse rolli, et teie ei tea, teie ei saa aru, te jätate meile selle raske töö, et venelastega tuleb suhelda,» sõnas Kaljulaid ja lisas: «Aga ma täna tajun, et olles ka ise andnud seda panust mõistmaks, mis siis toimub ja mis mõeldakse Venemaal, mul on parem ligipääs sellele informatsioonile ja oluliselt tugevam positsioon ka meie seisukohti esitada, olgu see siis prantslastele või kellele iganes.»

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles