Valuvaigisti võtmine raseduse ajal seostus uuringus lapse käitumisprobleemidega

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Hetkel on paratsetamool ainuke valuvaigisti, mida on rasedatel lubatud võtta.
Hetkel on paratsetamool ainuke valuvaigisti, mida on rasedatel lubatud võtta. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Naised, kes võtavad raseduse ajal paratsetamooli, riskivad uue uuringu kohaselt lapse käitumisprobleemidega.

Teadlased leidsid, et kui emad võtsid last oodates paratsetamooli, olid nende lapsed hüperaktiivsed ning neil oli rohkem emotsionaalseid probleeme, vahendab Daily Mail

Paratsetamool on maailma kõike populaarsem valuvaigisti ning ühtlasi ainuke valu leevendav ravim, mis on raseduse ajal ohutuks kuulutatud. Aina rohkem teadusuuringuid viitab aga sellele, et ravim võib lapse arenemist üsas mõjutada ning uuringud seostavad seda astma, viljatuse ja autismiga.

Hiljutise uuringu tegid Bristoli ülikooli teadlased, kes uurisid 14 000 lapse andmeid vanuses kuus kuud kuni 11 aastat. Teadlased kasutasid küsimustikke ja kooliandmeid Bristoni 1990. aastate laste uuringust. Analüüsiti laste mälu, IQ-d, temperamenti ja käitumist. Andmeid võrreldi sellega, kui tihti olid laste emad raseduse 18. ja 32. nädala vahel paratsetamooli võtnud. Uuring leidis seose paratsetamooli võtmise ja käitumisprobleemide, näiteks hüperaktiivsuse ja tähelepanuhäire vahel. Mõju oli tugevaim kui lapsed olid kolmeaastased, kuid jäi püsivaks, kui noored lõpetasid algkooli. Poisse paistis ravimi võimalik mõju käitumisele rohkem mõjutavat.

Uuring soovitas rasedatel naistel kasutada kõige madalamat paratsetamooli doosi võimalikult lühikest aega. Töö autor professor Jean Golding ütles, et nende tulemused kinnitavad ka varasemaid tõendeid, et raseduse ajal paratsetamooli võtmine võib tuua lastele probleeme. Samuti on tõendeid, et rasedusaegsed infektsioonid ja põletik võib loote aju tõsiselt mõjutada. Seega on võimalik, et põhjus, miks paratsetamooli võeti, võib olla käitumisprobleemide taga, mitte ravim ise. Ravimi ja käitumisprobleemide seose kinnitamiseks on vaja teemat põhjalikumalt uurida. Praegu kehtivate juhiste järgi on paratsetamool turvaline kerge ja mõõduka valu ravimiseks rasedatel ja imetavatel emadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles