Uuring: see pähkel teeb saledaks

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kas sa oled vältinud pähklite söömist ainuüksi sellepärast, et sa tahad alla võtta, aga pähklid on teadupärast väga kaloririkkad? 

Tervisliku toitumise kohta on teada, et mitte kõik, mis meie kehale head teeb, pole automaatselt väheste kaloritega, kirjutab Freundin. Isegi vastupidi: paljud tervislikud toiduained allavõtmist pealtnäha ei soodusta. Seda viimast arvati seni ka Kreeka pähklite  kohta nende kõrge rasvasisalduse tõttu.

Tegelik dieeditäht

Nüüd aga avaldas ajakiri BMJ Open Diabetes Research & Care artikli, milles öeldakse, et Kreeka pähkel toitumiskavas võib ka kaalulangetamisele positiivselt mõjuda.  Yale'i ülikooli teaduskeskuses läbiviidud uuringute juht, dr David Katz ütles intervjuus, et nende andmed näitavad, et dieedid, kus Kreeka pähkleid ei jäetud toitumiskavast välja, toimisid kvalitatiivselt paremini. Lisaks aitas see ka kolesteroolitaset ja sellega diabeediriski vähendada.  

Võlupähkel

Toitumisteadlased on Kreeka pähklit juba ammu staariks nimetanud, kuna nende kõrge küllastumata rasvhapete sisaldus ei alanda üksnes kolesteroolitaset — nende vitamiinisisaldus, mineraal- ja teised taimsed ained kaitsevad ka rakke ja hoiavad sooni elastsena. «Kreeka pähklid kaitsevad arvatavasti ka maksa rasvumise eest ja alandavad diabeediriski,» kõneles toitumisteadlane  dr Stephan Barth Karlsruhe Max Rubneri instituudist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles