Rikkad inimesed on kaastundetumad

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Portaal healthland.time.com vahendas, et uuringute põhjal on tõestatud - mida rikkamad inimesed on, seda vähem kaastunnet nad välja näitavad.

Vaesed rahajõmmid. Poliitikud tahavad nende maksukoormat tõsta ja 99 protsenti elanikkonnast vihkab neid, isegi kui salamisi unistavad ise samasugused olla.

Nüüd tõestas California ülikoolis teostatud uuring, et mida rikkamad inimesed on, seda vähem kaastundlikumad nad ka on. Ülemine keskklass käib siin samuti rikaste mõiste alla.

Uuring koosnes kolmest osast. Esimesel puhul lasti osalejatel vastata küsimustele selle kohta, kui sageli nad tunnevad rõõmu, armastust, kaastunnet ja aukartust. Samuti pidid nad vastama, kui tihti nad märkavad inimesi, kes vajavad abi, ja muudki.

Tulemustest tuli välja see, et mida väiksema sissetukuga vastaja oli, seda kaastundlikum ta oli.

Teine uurimuse osa põhines sellel, et analüüsitavatele näidati kahte filmi ja samal ajal mõõdeti nende südametööd ning nad vastasid ka küsimustele. Esimene video oli neutraalne ja näitas ehitustöid, teine oli dokumentaalfilm perekondadest, kus oli vähihaige laps.

Tulemuste põhjal olid uuritavatel näitajad tunnete kohta enam-vähem samad, ka kurbuse kohta. Erinesid taas vaid kaastunde ja empaatiavõime tulemused, mis näitasid, et vaesed inimesed elasid haigetele lastele rohkem kaasa.

Vaesemate inimeste südametöö aeglustus haigeid lapsi vaadates. See näitab hoolimist, sest keha valmistab end nõnda ette teise eest hoolitsemiseks ja rahustamiseks.

Viimases uuringu osas pandi osalejad paaridesse ja nad pidid kordamööda tegema teineteisele tööintervjuu. Et pinget lisada, lubati paremale esinejale rahalist auhinda.

Kõik osalejad tundsid samaväärselt intervjuu ajal pinget ja ärevust, kuid vaid vaesemad osalejad tundsid vastaja pinge ära.

See, et jõukad inimesed näitasid testides välja vähem kaastunnet, ei tähenda, et neil see tunne sootuks puuduks. Nad ei oska ennast kannatajatega nii hästi samastada.

See võib ka põhjendada, miks nii paljud rikaste võsukesed tegelevad heategevusega. Kui kannatused neid ei leia, otsivad nad need ise üles, et emotsionaalselt küpseda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles