Asjatundja soovitab: 5 punkti, kuidas šampanjat õigesti nautida

Liia Merino
, reporter
Copy
Ariane Cester šampanjamajast Laurent-Perrier.
Ariane Cester šampanjamajast Laurent-Perrier. Foto: Erakogu

Šampanjakorgi ülemeelik plopsatus annab igale sündmusele selle teatava erakordse miski. Sellest, millega tuleks arvestada, et ükski õilis varjund ega mull kaotsi ei läheks, kõneleb Ariane Cester šampanjamajast Laurent-Perrier. 

Köitva ajalooga 1812 loodud šampanjamaja Laurent-Perrier Prantsusmaal Champagne'i maakonnas on üle elanud nii mõnedki ilmasõjad ja jõudnud nii mõnegi ajaloolise suurkuju lauale.

Maja esindaja, Ariane Cester, ütleb, et mis tahes šampanjat valima minnes tuleb alati meeles pidada, et tegu on väga õrna ja happelise veiniga. 

Kuidas avatud šampanjat kauem säilitada?

Ariane Cester soovitab alati spetsiaalset šampanjakorki kasutada, et ükski mull kaduma ei läheks. «Kui sa paned kohe pärast väljavalamist korgi peale ja pudeli tagasi külma, siis säilib ta umbes viis päeva. Palju oleneb aga ka sellest, mitu korda sa vahepeal avad pudelit. Iga kord, kui avad, osad mullid haihtuvad,» ütleb asjatundja. 

Hoia vahuveinipudel otsesest päikesevalgusest eemal ja püstiasendis. Pudeli avamisel hoia seda 45kraadise nurga all ning keera pudelit, mitte korki.

Õige temperatuur

«Meie soovitame, et see oleks 8 ja 10 kraadi vahel, sest sellest allapoole ei pruugi maitse välja tulla ja kui on vastupidi – kõrgem temperatuur, võib šampanja tunduda liiga raske. Aga palju sõltub ka šampanjastiilist endast, näiteks klassikaline Brut on normaalne, kui ta on 8 kuni 10 kraadi vahemikus, aga kõige peenemaid ja elegantsemaid šampanjasid nagu näiteks Grand Siècle  võib pakkuda ka 10 kuni 12 kraadi juures.»

Õige temperatuuri saamiseks soovitab Ariane Cester panna jook pooleks tunniks kas jäänõusse või neljaks tunniks külmikusse, kuid mitte kunagi sügavkülma.

Vahuveini nautimisel täida vaid kolmandik klaasist ning hoia klaasi üksnes jalast, nii säilib jook kauem jahedana. Ja mis puudutab vahuveini loksutamist klaasis, siis ütleb Ariane Cester, et kuna šampanja on nii õrn jook, siis tuleks seda keerutada väga aeglaselt ja ettevaatlikult, et maitsed tuleksid esile ja vein avaneks, aga ei mingeid kiireid liigutusi. 

Kui tunned, et jook on keerutamisest hoolimata liiga külm, on mõistlik viis kuni kümme minutit oodata. 

Klaasid on A ja O

Klaasikvaliteeti peab spetsialist väga oluliseks.

Madala jalaga väga laia coupe-pokaali, nn Ameerika šampanjaklaasi puhul liigub legend, nagu oleks kuju Marie Antoinette'i rinna järgi vormitud, ent veiniekspert lükkab selle ümber. Ariane Cester ei pea seda klaasi šampanjale mõeldes kõige paremaks valikuks, sest sa ei näe, kuidas mullid reisivad klaasipõhjast ülespoole — ning see on tema sõnul häbilugu. Samuti muutub jook taolises klaasis liiga kiiresti soojaks. 

Vast kõige levinum šampanjaklaas kõigil üritustel, ja ka kodudes, on flute ehk nn flööt, mis nägi ilmavalgust 70ndatel ja saabus koos uue kokandustrendiga nouvelle cuisine — peened road ja puhtaimad maitsed. Idee oli tuua esile šampanja puhtust kitsas ja kõrges klaasis, et näidata šampanjamullide liikumist põhjast ülespoole.  

Teatud šampanjade puhul pole see klaas aga sugugi parim lahendus, kuna ninna jõuab liiga palju aroome ja mulle. 

«Tänapäeval me soovitame kõrgeid tulbikujulisi klaase, millel on kitsas põhi, laiem keskosa ja kitsenev suu. Kuna šampanjat pakutakse suurematel üritustel, siis see aitab nii mullidel kui maitsetel parasjagu klaasis seguneda ja kitsas klaasisuu aitab koondada maitseid.» 

Liigne puhtus võib mullidest ilma jätta

Ariane Cester ütleb, et kui mõnikord öeldakse, et jook ei ole piisavalt kihisev, võib olla põhjuseks klaaside liigne puhtus.

«Champagne'is me  soovitame klaase vaid keeva veega pesta või puhastada ja seejärel rätikuga kuivatada. Nii jäävad klaasile rätikukiudude tolmuosakesed, mis lasevad šampanjamullidel paremini välja tulla. 

Pesuainet võib küll kasutada, kui teisiti ei saa, kuid igal juhul tuleks alati keeva veega üle loputada ja siis rätikuga kuivatada. 

Iluvahenditega tuleb end tagasi hoida

Šampanja pole kaugeltki igapäevane jook, ja sündmusel, kus peent kihisevat pakutakse, tahad muidugi kaunimast kaunim välja näha.

Huulevärvist tasub šampanjat degusteerima minnes siiski loobuda, sest väidetavalt muudab huulepulk  ka šampanjamulli. Ja mitte paremuse poole. Muidugi pole silmatorkavalt värvilised klaasiääred šampanjamaja saadiku silmis ka kuigi ilusad.  

Ariane Cester ütleb, et restorani või šampanjadegusteerimisele minnes ei kanna ta ise kunagi parfüümi, et mitte maitsemeeli rikkuda, ja soovitab seda teistelegi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles