Laps muudab karjääritegemise edukamaks

Naine
Copy
Foto: Nicolas Postiglioni / Pexels

Karjääriredel — kellel on laps ja kes käib ühtlasi tööl, on iga päev justkui voolu all. Ometi on tööelus sellised naised sageli edukamad. Seda lausa mitmel põhjusel. 

Kellele elu on kinkinud lapse, teab, et argipäev väikse võrukaelaga on kõike muud kui lihtne. Ometi tulevad need kõrged nõudmised, millega üks ema on päevast päeva silmitsi, teises kohas jälle kasuks. Ja seda sõna otseses mõttes. 

Põhimõtteliselt ei ole naisel lapsega tööelus kuigi lihtne. Kõike vajalikku iga päev (!) ära korraldada on paras väljakutse. Ja kui midagi peaks minema nihu, ei olda arvustamisega kitsid. Hiljutine uuring võib aga lõpuks ometi troosti anda, kirjutab Freundin.    

Kuigi varasemad uuringud näitasid, et naise aju kahaneb raseduse ajal kuni seitse protsenti, näivad lastega naised oluliselt tulemuslikumalt mõtlema. Ema aju arendab strateegiaid, kuidas stressiga toime tulla, ning seda koolitatakse olukordi hindama ja mõistmist arendama. 

Lärmaka, stressirohke ja emotsioonideküllase argipäeva kaudu koos lapsega areneb emadel ka parem psüühiline vastupanuvõime, nad langetavad kiiremini ja tõhusamalt otsuseid ning mõtlevad strateegilisemalt — ja eelkõige lahendusele orienteeritult. Uuringu kohaselt tulevad lastega emad ka paremini stressiga toime. 

Need ajuosad, mis vastutavad argumentide, otsusetegemise ja empaatia eest, saavad hoogu just tänu järelkasvule ehk niipea kui naine hakkab vastutama lapse ja tema õnne eest. Loovus, ja mitte ainult probleemide lahendamiseks, joonistub samuti välja. Kui sellised emad saavad töövestlusel kokku eelarvamustevabade tööandjatega, on neil karjääriväljavaadete osas tõeline eelis. 

Nii et kui sa järgmine kord oma järeltulijaga vaidled, kas ta tohib veel «ainult hästi natuke» üleval olla, ära pahanda, vaid tunne rõõmu. Lõpuks treenib iga diskussioon võsukesega meid eluks üha paremini ette. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles