Kuidas kasvatada pojast hea mees?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga ema kahtleb endas, kui peab üles kasvatama poja. Woman’s Day kirjutas sellest, millele poja kasvatamisel tähelepanu juhtida.

1. Aita tal oma tunnetega hakkama saada

Endassetõmbunud matšod võivad filmides hea mulje jätta, kuid päris elus on head mehed need, kes oskavad oma tunnetega õigesti hakkama saada.

Psühholoog Christine Nicholson Washingtonist selgitas, et mõned omadused, mida peame stereotüüpselt mehelikuks, mõjuvad tegelikult lapsele väga rusuvalt. Kui ütled lapsele, et ta võtaks end kokku, see pole midagi hullu, siis õpetad teda oma tundeid varjama.

Uuringud on paljastanud, et vanemad küsivad oma tütardelt palju sagedamini selle kohta, kuidas nad end tunnevad ning kui tütred saavad haiget, lohutatakse neid rohkem. Tulemuseks on see, et paljud mehed häbenevad oma tundeid välja näidata ja ei oska teistega hästi suhelda, sest hoiavad end esialgu tagasi ning siis paiskavad kogunenud pinge korraga valla.

Mida teha?

Lase lapsel rääkida

Kui poiss on pärast kooli mossis, ära torma kohe küsimustega ligi, vaid maini, et oled olemas, kui ta midagi rääkida tahab. Kui ta hiljem ise rääkima ei tule, siis võta teema üles ja ütle: «Olen mures, et koolis juhtus midagi halba».

Kui laps avab end pisut ja ütleb näiteks, et koolis on igav, siis peegelda tema tundeid: «Jah, koolis võib olla igav.» On võimalik, et ta avab end siis pisut rohkem ja ütleb, et õpetaja andis jälle nii palju õppida. Siis saad vastata ja juba natuke juurde küsida: «Sul on tõesti palju õppida, mis tänaseks jäi?» Nõnda teab poeg, et oled tema poolel ja ei hakka loengut pidama ning avab end rohkem.

Lase tal ise lahendusi leida

Poisid eelistavad keskenduda probleemile, mitte tunnetele ja seega on neile raske selgeks teha, et paha tuju läheb lõpuks üle.

Üks lapsevanema kohustustest on selgitada lapsele, et olgu tegu südamevalu, kurbuse, viha või hirmuga - need tunded ei haju kiiresti ja see on normaalne. Lõpuks tunneb laps end paremini.

2. Õpeta talle empaatiat

Kui poisid hakkavad mõistma, kuidas teised end tunnevad, saavad neist paremad sõbrad juba lapseeas ja hiljem paremad mehed ning isad. Empaatiavõime on oluline oskus, sest takistab inimesi teistele haiget tegemast. See on üks olulisemaid baasteadmisi, mis saad oma lapsele kaasa anda.

Michigani ülikoolis koostatud uuring näitas, et tänapäeval on tudengid 40 protsenti vähem empaatilised kui 20 aastat tagasi. Selle põhjuseks peetakse esiteks vägivaldseid videomänge ja teiseks virtuaalseid sotsiaalvõrgustikke, sest lapsed ei õpi oma «sõpru» päriselt tundma.

Mida teha?

Mängi mängu «mis siis, kui…»

Julgusta oma poega asetama end teiste kingadesse ja kasuta näideteks midagi, mis talle meeldib, näiteks sporti. Kui poiss vaatab telekast mängu, mine juurde ja kommenteeri, et küllap see sportlane on praegu suure surve all ja huvitav, kuidas ta sellega hakkama saab.

Arutage seda, kuidas teised inimesed erinevates olukordades end tunnevad ja ehk kasvab pojast siis mees, kes oskab pingelistes olukordades paremini hakkama saada.

Julgusta teda ilukirjandust lugema

Torontos Yorki ülikoolis tehtud uuring näitas, et need, kes loevad ilukirjandust, on empaatilisemad kui need, kes loevad vaid teabekirjandust. Mida rohkem lugeda selle kohta, kuidas teised end tunnevad, seda rohkem areneb meie võime teisi mõista.

3. Tema eneseteadvus

Mõtle meestele, keda imetled. Ilmselt on neil ühine joon: nad on enesekindlad. Kui mees tunneb end oma nahas hästi, ei tähenda see, et ta oleks egoist. See tähendab, et ta on enesekindel, pädev ja väärtuslik - sama tahad ka oma pojale.

Mida teha?

Ära kiida tühja

Võltsid kiitused nagu «sa oled maailma kõige targem laps» või «sa oled kõige parem jalgpallur» panevad lapsele liiga suured ootused, mida ta ei suuda täita.

Lapsi tuleks kiita, rõhudes sellele, kuidas nad millegagi hakkama said. Ütle, et ta pingutas palju või et ta tegi hästi, et sai selle ülesandega hakkama, selle asemel, et öelda midagi üldist, nagu «ma olen su üle uhke».

Ära sildista

Ära kasuta väljendit «poisid jäävad poisteks», kui ta on midagi halvasti teinud, sest see jätab talle mulje, nagu ta ei saaks oma tegusid kontrollida. Kui laps kuuleb vanematelt enda kohta negatiivseid sildistusi, on tal väga raske olla enesekindel. Ta hakkabki arvama, et poisid teevad pahandust.

4. Sisenda temasse austust teiste vastu

Teisi austusega kohtlema õpib laps, kes kasvab üles reegleid järgides, autoriteetsete inimeste sõna kuulates ja teistega hoolivalt suheldes. Selleks ajaks, kui tast sirgub mees, on see austav hoiak tema olemuse osa.

Mida teha?

Sea reeglid ja nõua nende täitmist

Kui poeg rikub reegleid, näiteks ropendab või ei tule õigel ajal koju, siis peavad sellele järgnema tagajärjed. Poisid austavad inimesi, kes neid karistavad. Karistamata jätmise korral kaotab aga laps motivatsiooni, ta muutub hoolimatuks ja on ära hellitatud.

Sea hea eeskuju

Kohtle teisi täiskasvanuid oma lapse elus (õpetajad, treenerid, sõprade vanemad) austusega ja nõua temalt sama.

Kui tekib konflikt näiteks lapse ja õpetaja vahel, siis käitu väärikalt, ära ole kohe poja poolt. Kuula mõlemad osapooled ära ja isegi, kui su pojal on õigus, siis selgita lapsele, et ebaviisakus õpetaja vastu ei ole kunagi lubatud. Ütle pojale, et proovid olukorda lahendada ja kui kunagi peaks veel midagi juhtuma, siis pöördugu sinu poole, kuid õpetajale vastu haukuda ei tohi.

4. Näita kiindumust

Su pojake armastas kallistusi ja musitamist siis, kui ta oli väike. Suuremana… mitte enam nii väga. See on normaalne, et teismeeas hakkavad lapsed iseseisvuma ja pojad ei taha enam nii palju füüsilist lähedust. Kui poiss on kasvanud peres, kus kiindumust näidati välja, julgeb ta seda teha ka täiskasvanuna.

Ajastus

Kui poeg ei taha, vali hoolikalt aeg, mil lähed teda kallistama. Võimalik, et sõprade ees ta häbeneb, kuid võid lapsele anda kerge musi, kui saadad teda magama ja kallistada, kui ta on nukker. See näitab, et hoolid temast, samas ei ole see lapsele liiga koormav. Pojad vajavad ema puudutusi, isegi kui nad seda alati välja ei näita. Nad peavad tundma füüsilist õrnust, sest siis kasvavad neist hellad mehed.

Isafaktor

Poegade kasvatamisel on isal üks suur eelis, ta teab oma soo tõttu, mis pojaga tegelikult toimub. Ema võib õpetada pojale, kes on üks hea mees, aga isa saab seda ette näidata ja see on palju võimsam.

On kolm olulist nüanssi, miks poja ellu on vaja just mehe eeskuju. Esiteks on pojale oluline näha, et isa on tema jaoks olemas, et ta armastab ja tahab temaga koos olla. See annab lapsele kindlustunde ja näitab eeskuju, milline üks hea isa peab olema.

Teiseks on oluline, et isa kohtleks naisi hästi. Laps õpib isa jälgides, kuidas oma naist kohelda. Isa peaks tunnistama, millal eksib; vabandama, kui vaja; rääkima ja käituma austusväärselt, eriti erimeelsuste puhul.

Kolmandaks on poiste jaoks oluline maadlemine. See mänguline nügimine ja müramine õpetab poistele oma füüsiliste impulsside ja tunnete kontrolli. Pealegi annab isa kallistus pojale väga suure kindlustunde.
    

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles