Leib ja meri Eesti Vabaõhumuuseumi leivapäeval

Naine
Copy
Foto: Eesti Vabaõhumuuseum

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub sel pühapäeval, 15. septembril Eesti leiva päevale, mis tutvustab sel aastal mere rolli eestlaste toitja ja elatusallikana. Osaleda saab suurel sügislaadal, mahetoodete ja leiva laadal ning Pirukafestil. Valitakse parim mahetootja ja mahetoode 2019 ning Eesti leiva päeva külastajate lemmik laadaleib. 

Ürituse koordinaatori Mirey Ulmi sõnul on kodumaine, värske ja kvaliteetne toit eestlaste seas au sees ning vabaõhumuuseumi leivapäev avab igal aastal uue tahu meie oma toidukultuurist.

«Rukkileiva kõrval on meie esivanemate toidulaual alati olulist rolli täitnud kala. Nii nagu vanasti andis põld põhitoidu ja meri leivakõrvase, nii katavad põllumajandus- ja kalandussektor meie toidulaua ka tänapäeval. Eestlased on rannarahvas, kalanduse ja merendusega seotud teadmisi kantakse uhkelt põlvest põlve edasi, et säiliks mere roll meie  identiteedi osana,» sõnas Ulm.

Eesti leiva päev toimub vabaõhumuuseumis 15. septembril kell 10-16. Kell 11.30 õnnistatakse leiba Sutlepa kabelis. Muuseumi taludes saab lisaks leiva valmistamisega seotud talutöödele näha ja kätt proovida merenduse ja kalandusega seotud tegemistes. Osa saab ajarännakust, mis viib külastaja 1964. aastasse - kalurikolhoosi «Majak» asutamisaasta tähistamise pidustusele.

Mitmed mereäärsed muuseumid üle Eesti on kokku tulnud, et oma tegemisi tutvustada. Kihnu muuseumi rahvas räägib räimereisidest, pakutakse räimeleiba ja müüakse tarbekäsitööd. Eesti Meremuuseumi telgist leiab põneva akvaarium-tegeluskeskuse. Sõbrad Rannarahva Muuseumist tutvustavad aga salapiirituseveo ajalugu ja naiste rolli piiritusega hangeldamises. Kutselised ja vabatahtlikud merepäästjad räägivad mereohutusest ning õpetavad, kuidas aidata hädasolijat.

Suurel sügislaadal leiab nii kohalikku toidukaupa kui ka käsitöömeistrite loomingut. Käsitööleibu saab kaasa osta Köstriaseme talu õuelt, kus leiab ka vedelat leiba ehk õllemärjukest. Kiigeplatsil toimuval Kakumäe Pirukafestil pakutakse kodukokkade parimaid küpsetisi, tuju hoiavad üleval mitmed esinejad. Kuie kooli õuele on oodatud pere pisemad, et mängida mereteemalisi mänge ning vaadata Are Uderi lastenäidendit «Loik». 

Sassi-Jaani talu Maheõule on kogunenud oma rikkalikku valikut tutvustama Eesti parimad mahetootjad. Kolu kõrtsi ees avalikustatakse kell 15.00 konkursside «Parim mahetootja 2019» ja «Parim mahetoode 2019» võitjad. Külastaja saab kaasa rääkida publiku lemmik-mahetoode ja parima laadaleiva valimises.

Ürituse toetajad ja koostööpartnerid on Veskimati, A Le Coq, Eesti Pagarite Selts, Eesti Korstnapühkijate Koda, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus, Kakumäe Elu MTÜ ja Eesti toidu kuu. Rehepeksuks kasutatav rukis on pärit Rebasemäe talu põldudelt Raplamaalt.

Eesti leiva päeva kava leiab vabaõhumuuseumi veebist: https://evm.ee/est/sundmused/uritused.e/eesti-leiva-paev-ja-sugislaat/1405

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles