Miks sa oled lõuna ajal nii väsinud ja õhtuti nii elav?

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kas ka sina oled tööl terve päev nii väsinud, et tahaks ainult teki alla pugeda ja silma looja lasta? See-eest pärast tööpäeva lõppu pakatad energiast? Hea uudis on see, et asi pole sinus. 

Hommikul ei saa maast lahti ja lõuna ajal tööl vallutab sind lootusetu väsimus — kuid õhtul võiksid puid maa seest välja juurida? Kui see tuleb sulle tuttav ette, siis pole sa sugugi üksi. Paljud inimesed võitlevad terve päeva samasuguse tugeva väsimusega. Vaevu aga läheb arvuti kinni ja oled pärast tööpäeva lõppu teel koju, kui igasugune väsimus on kui käega pühitud. 

Psühholoog Hans-Günter Weeß teab sellele vastust ja selgitab intervjuus ajalehele Kölner Stadt Anzeiger, kust see fenomen on pärit.

Päevaväsimuse põhjuseks on Weeßi sõnul eelkõige see, et me täidame päeva ajal — eriti tööl — liiga palju üheülbalisi ülesandeid. Me istume palju kirjutuslaua taga või teeme ühesuguseid käeliigutusi.  Keha reageerib sellele lõdvestuse ja väsimusega. Õhtul, kui me töölt tuleme, siis saab vereringe jälle hoo sisse.  Me pühendume asjadele, mis on meie jaoks põnevad (või põnevamad kui töö), ja seepärast muutumegi pärast tööpäeva lõppu nii erksaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles