Merca vastupandamatu jõulukapsas

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Merle Jääger (Merca) andis õpetusi, kuidas teha maitsvat jõulukapsast.

Naine hoiatas, et selle retsepti järgi kapsa valmistamine võtab väga palju aega, kuid tulemus on seda väärt.

«Kõigepealt tuleb turult tuua kapsas,» pidas ta oluliseks. «Valida tuleb täpselt selline kapsas, mis oleks piisavalt hapu, aga mitte löga. Peab olema selline krõmpsuv, muidu õiget kapsast ei saa.»

«Siis tuleb seda hautada parajaks. Täpselt nii, et ei lähe lögaseks,» rõhutas ta. Seejärel tuleb Merca sõnul võtta üks õige vana kooli raudpann ja hakata kapsast portsjonite kaupa praadima.

«Portsjonite kaupa tuleb teha, sest esiteks korraga ei mahu palju peale ja teiseks läheb kogus muidu liiga suureks, siis ei ole ka õige,» selgitas ta.

«Kõigepealt vala pannile õli või pane searasva, siis sinna peale suhkur. Suhkrut ei tohi lasta karamelliks, muidu läheb kibedaks,» rääkis Merca. «Pigem jätta helepruuniks.»

«Siis panna pannile kapsas ja praadida mõnusalt läbi, kapsas peab tõmbama kuldpruuniks,» selgitas naine. «Siis lisatakse kaneeli ja ka ingverit. Setomaa mamma õpetas kaneeli lisama, aga ise olen ingverit ka pannud.»

Merca õpetas, et kui kogemata läheb kapsastele liiga palju suhkrut, siis ongi jälle portsuhaaval praadimine hea, sest järgmise portsu saab kibedama teha ning hiljem kokku segada ja uuesti veerand tundi läbi hautada.

«Ühesõnaga kõik tuleb portsjonite kaupa läbi praadida ja ingverit ja kaneeli peab täpselt kraadipealt õigesti panema,» lisas ta. Naine tunnistas, et tema ise paneb tunde järgi ja seepärast ei saa täpseid koguseid välja tuua.

Ta lisas: «Kui on ikka liiga magus, võib kapsastele lisada pisut kuiva valget veini või head haput õunamahla.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles