See lihtne harjutus aitab hirmude ja mõtteummikute vastu

Naine
Copy
Foto: lucas souza / Pexels

Tahaksid magama jääda, aga oled hoopis tundidekaupa üleval, kuna mõtted kihutavad ringi? Või painavad sind igasugused hirmud, mis on peas valitsusohjad enda kätte haaranud? Proovi seda enesehüpnoosi varianti, millega end uuesti maandada.

Enesehüpnoos ei tähenda kontrolli äraandmist, vaid vastupidi: selle lihtsa harjutusega saad lahti lasta nii hirmudest kui  mõttespiraalidest. Eriti kui teed seda järjepidevalt. 

Enesehüpnoosi aluseks on rahulik hingamine

Kõigepealt heida pikali või istu mugavasse asendisse. Sule silmad ja keskendu hingamisele. Tunne, kuidas su kõht sissehingamisel kerkib ja väljahingamisel vajub. Loe sisse hingates viieni, hoia hinge lühidalt kinni ja hinga siis välja, lugedes uuesti viieni. Hingamisele keskendudes rahunevad nii vaim kui keha. 

Vii oma hingamine läbi terve keha

Pööra nüüd hingates tähelepanu erinevatele kehaosadele. Alusta jalgadest ja liigu ülespoole kuni näoni välja. Sinu lõdvestus süveneb.  

Pane käed valutavatele kohtadele

Kas kukal on pinges või teeb selg valu? Hõõru käsi kiirelt omavahel ja aseta soojad käed valukohtadele. Nii oled paremini oma kehaga ühenduses. 

Rända «turvalisse kohta»

Mõtle, kuskohas tunned sa end eriliselt hästi. Sealjuures ei ole vaja mõelda mingist kindlast kohast, vaid võib vabalt fantaasial joosta lasta. Kas sulle meeldib meri või tunned end pigem metsas või aasal hästi? Katsu seda kohta võimalikult elavalt endale ette kujutada. Võib-olla on sul seal maja? Milline see välja näeb? Mis seal ümber on?  Kujunda endale imeline koht, mis teeb sulle head ja kus sa tunned end hästi. 

See on sinu isiklik pelgupaik, kus sa oled sõltumata teistest inimestest, seepärast ei peaks selles fantaasias ka teisi inimesi olema.  

Kui sa oled leidnud selle «kindla koha», saad sa sinna alati tagasi pöörduda ja oma mõtted seal maha rahustada. 

Jää sinna kohta mõneks minutiks. Mida tihedamini seda harjutust teed, seda tõelisemaks ta sulle muutub ja seda kergem on sul negatiivsetest mõtetest ja hirmudest lahti lasta. 

Tule jälle reaalsusse tagasi

Anna endale aega silmade avamiseks. Hinga kõigepealt sügavalt sisse ja välja. Liiguta aeglaselt oma randmeid ja pöidasid, siruta ja venita ennast, ava lõpuks silmad ja tule ruumi tagasi. 

Tõhus enesehüpnoos hirmude ja mõtete nõiaringi vastu

Seda meetodit saad kasutada eelkõige kodus, aga ka pausi tehes. Kui hirmutav olukord tekib kas teel või tööl olles, siis võid ka enesehüpnoosi harjutuse esimest osa rakendada ja mõned minutit sügavasti ning keskendunult kõhuhingamist teha, kirjutab Wunderweib. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles