Kas köhasiirup aitab?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik inimesi hakkab külmetades köhima. See on looduslik viis hingamisteede kaitsmiseks, köhimine väljendab kurguärritust ning on ka väga tüütu. Paljud võtavad köhasiirupit, aga kas see tegelikult ka aitab?

Köha võib kesta nädalaid, sest ülemised hingamisteed on viirusega nakatunud, kirjutab Guardian. Köhasiirupite ülesandeks on kas püüda köha peatada või hingamisteid tatist vabastada.

Köhasiirupid, mis peaksid köhimist vähendama, sisaldavad aju köhimisreflektsi peatavaid ained (pholcodeine või dextromethorphan). Need võivad muuta inimese uimaseks ja uniseks, mis sobib hästi, kui oled voodis, kuid võib osutuda ohlikuks autosõidul.

Rögalahtistavad siirupid võivad muuta inimese aga haiglaseks, uimaseks ja panna pea valutama.
Mõned köharohud sisaldavad ainet, mis peatavad allergilised reaktsioonid – peatavad silmade ja nina vesisuse.

Siiski võivad need muuta ka uniseks, tekitada hallutsinatsioone ja südame pekslemist. Isegi, kuid oled nõus nende kõrvalmõjudega riskima, ei ole garantiid, et köhasiirup lõpetab köhimise. Uurimused ei kinnita ega lükka ümber köhasiirupite positiivset toimet.

2009. aastal ütles Commission on Human Medicines (CHM), et köhasiirupeid, mis sisaldavad eelpool mainitud kõrvalnähte põhjustavaid aineid, ei tohiks anda alla kuueaastastele lastele. Isegi, kui tundub hea mõte olevat anda lastele ravimit, mis muudab neid väsinuks, siis vahel võib ravim teha nad liiga uniseks.

Kodeiini sisaldavaid siirupeid ei tohiks lastele anda, sest selle toime neile on väga erinev. Täiskasvanute puhul on risk väiksem, kuid siiski pole tõendeid siirupite tõhususest.

Mida siirupi asemel võtta?

2007. aastal Pennsylvania Osariigi ülikoolis läbi viidud uurimus soovitas köhasiirupi asemel hoopis mett süüa (tõsi, uurimust rahastas meetööstus). Mida uurimus aga tõesti näitas, oli fakt, et mesi oli parem kui köha ravimata jätmine.

Kuna mesi maitseb hästi, siis manusta seda kuuma vee ja sidruniga (seda ei tohiks anda alla aastastele lastele, sest võib tekitada toidumürgituse). Sega jooki paratsetamoliga, et vähendada kurguvalu.

C-vitamiini või tsinki on samuti peetud efektiivseks köha ja külmetuse vastu, kuid teadlaste sõnul ei aita need kaasa köha lõppemisele ega enesetunde paranemisele.

Köha pole alati viiruslik. Kui köha kestab kauem kui kaks nädalat või kui sellega kaasneb ka muid sümptomeid – palavik või vere köhimine, samuti kui lapse köhatus kõlab nagu haukumine, siis mine kindlasti arsti juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles