Koleerikud: kuidas kõige paremini agressiivsete inimestega toime tulla?

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Nad on lärmakad, agressiivsed ja solvavad: koleerikutest töökaaslased hakkavad kergesti häält tõstma ja kannavad hoolt kehva meeleolu eest kontoris. 

Alandavad märkused, kiusamine, pealtnäha juhuslik, kuid valus otsajooksmine koridoris või räuskamine on kõik agressiivse käitumise vormideks. Kuid mida teha, kui kolleeg endast täiesti välja läheb? Ja kuidas iseenda viha ning frustratsiooniga toime tulla? 

Fit For Fun annab 5 nõuannet, kuidas koleerikutega toime tulla:

1. Ära võta isiklikult

Rusikareegel: ära võta kolleegi ega ülemuse viha isiklikult. Teadvusta endale, et kui su vastaspool on vihane, siis on  tal kindel käitumismuster ja ta ei suuda enam sellest välja murda.

2. Säilita rahu

Seda on sageli lihtsam öelda kui teha, kuid siiski tuleb üritada rahulikuks jääda, kui koleerik jälle mingi tühiasja pärast endast välja läheb.

Kui sa hakkad tüliküsimuse korral ise ka häält tõstma, valad vaid õli tulle.

Kui aga ootad ära ning jääd võimalikult rahulikuks ja tüüneks, on kõmakas sama kiiresti möödas, kui ta tuli. Koleerik liigub reeglina paari sekundi jooksul nullist sajani, aga täpselt sama kiiresti ka tagasi nulli.

3. Vasta läbimõeldult

Diskussioonid ja eneseõigustused jäägu sinnapaika. Need on koleeriku jaoks üksnes süü omaksvõtmine.

Sama kehtib ka sarkastiliste ja provotseerivate märkuste kohta, mis ajavad koleeriku tagajalgadele.

Kõige rohkem ajavad teda aga keema märkused stiilis «Rahune juba maha». Tark on sügavalt hinge tõmmata ja vait olla, kuni viha on lahtunud.

4. Pane end vastaspoole olukorda

Teadvusta endale ja tee selgeks, et tal on tegelikult hetkel «peenike pihus». Ta ei oska end teisiti aidata ning ta ei suuda end kontrollida.

See vaatenurk aitab sul end vabastada ohvrirollist. Seda rolli ei tuleks aga mingil juhul võtta, kuna see paneb end oma nahas veelgi viletsamini tundma.

5. Ära võta kõike endasse

See ei tähenda, et peab kõigel endale laskma meeldida. Kui agressiivne kolleeg kukub täiest jõust räuskama või lööb allapoole vööd, tuleb talle selge sõnaga öelda: «Seda ma ei aktsepteeri.»

Lükka vestlus kas hilisemaks ajaks või mine lihtsalt minema, kui see on antud hetkel liig.

Koleerikuga lävimine on alati raske ja kõigile osalistele kurnav. Koleerikud ise ei pruugi sageli endale teadvustada, mida nad oma käitumisega korda saadavad.

Kui sul on selline isik ümbruskonnas, kes pole valmis oma käitumise kallal tööd tegema, siis on kõige tervislikum selle inimesega võimalusel kontakti vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles