Kui mitu suve on sulle alles jäänud? Kaalukirurgia pikendab eluiga

Copy
Foto: Shuttertock

Kas sina kasutasid oma suve täisväärtuslikult või hoidusid rahvarohketest randadest ja palavatest suveüritustest ebamugavuse tõttu? Palju on neid, kes raske ülekaalu ja sellest tulenevalt korpulentse välimuse tõttu ei saa nautida kauneid suveilmasid nii nagu neid tegelikult nautima peab. Olgu see tingitud füüsilisest ebamugavusest või emotsionaalsest - kes ikka jaksab kanda hukkamõistvaid pilke.

Hea uudis on see, et alati on järgmine suvi, halvem uudis on, et üks hetk enam ei ole.

Tõsises ülekaalus püsimine kannab endaga kaasas tervet rida terviseriske ning paratamatult tähendab see ka märkimisväärselt lühemat eluiga, rääkimata emotsionaalsest koormast mis igapäevaselt rõhub. Ainus õige ja tulemuslik viis saada õnnelikuks on seista silmitsi asjadega mis meid elus tagasi hoiavad. Need ei ole kunagi väljaspool, need on alati meie endi sees. Kui see on tehtud, on oluliselt lihtsam hakata neid umbsõlmi harutama. Enamik ajast need umbsõlmed takistavad meid, kuid kui räägime tõsisest ülekaalust – maksab see esmalt tervise ning enam kui tõenäoliselt ka elu.

Püsiva ülekaalulisuse riskid:

  • Südame- ja veresoonkonnahaigused on viimase 15 aasta jooksul olnud peamine meeste haigestumise ja suremuse põhjus. Mida tähendab olla paks? Rasvumine algab siis, kui keha kulutab pikemat aega energiat vähem kui toodab. 
  • Iga teine täiskasvanu ja vähemalt üks kolmest 6-13aastasest lapsest Eestis on ülekaaluline või rasvunud ning nende osakaal – eriti laste seas – kasvab iga aastaga. 
  • Eestis on sagenenud esmahaigestumus erinevatesse üleliigse kehakaaluga seotud haigustesse nagu rasvumise ja liigtoitumise muud vormid ning II tüüpi diabeet. 2015. aastal kaotasime kõrge kehamassiindeksi tõttu ligi 42 600 eluaastat, mis on keskmiselt 600 inimese terve eluiga. Need numbrid ei ole muutunud paremaks, vaid vastupidi.
  • Jätkuvalt on probleemsed ka eestimaalaste kehalise aktiivsuse näitajad. Tervisespordiga ei tegele üldse 39 protsenti meestest ja 32 protsenti naistest, kes seda tervise tõttu teha saaksid. See on tõenäoliselt ka üks põhjustest, miks ülekaaluliste osa on meestel tõusnud 39, naistel 28 protsendini. Rasvunute osa jäi meestel siiski samale tasemele (19%), naistel suurenes minimaalselt (20 protsendini), oluliselt tõusis rasvunute osa aga noorte meeste seas. Seega on ligi 60% Eesti meestest ja pea pooled naistest ülemäärase kehakaaluga. Samuti äratab tähelepanu suur rasvumuse tõus kõrgharitud ja eestlastest naiste seas. 
  • Uuringud väidavad, et iga 1kg ülekaalu, mis on kogunenud pärast 18. eluaastat, kukub naistel tõenäosus elada kauem kui 70. eluaastani 5%.

Tõsisele ülekaalule on ainult üks tõestatult edukas lahendus

Reaalsus on, et ülekaalulisuse, eriti tugeva ülekaalulisuse vastu on väga raske võidelda, kuid taaskord - tuginedes põhjalikele uuringutele, saame väita, et parim tööriist selleks on kaalukirurgia, kui regulaarne füüsiline aktiivsus ja teadlik toitumine ei ole tulemusi andnud.

Miks valida kaalukirurgia?

Bariaatrilise ehk kaalukirurgia abil on võimalik ennetada või kuni tervenemiseni mõjutada tervet rida rasvumisega seotud haigusi, nende seas:

  • diabeet (haigus, mida iseloomustab ebanormaalselt kõrge glükoosi hulk veres);
  • hüpertensioon (pidevalt kõrge vererõhk);
  • kõrge kolesteroolitase (kolesterool koguneb arterite seintel ja segab verevoolu);
  • uneapnoe (ajutine hingamise katkestus une ajal);
  • kroonilised peavalud
  • jalaveenide probleemid (värvimuutused pahkluudel ja sääre allosal);
  • inkontinentsus (kaob kontroll põie üle);
  • maksahaigused (rasva kogunemine maksarakkudesse põhjustab põletikke);
  • artroos (kulunud proteesimist vajavad liigesed)
  • vähkkasvajate teke
  • ateroskleroos (veresoonte lupjumine)
  • südamelihase infarkt
  • jäseme gangreeniga lõppev diabeedist põhjustatud väikeste arterite kahjustus

Maoballoon – populaarseim kaalukirurgia protseduur

Maoballoon on mitte-kirurgiline ja mitte-medikamentoosne meetod ja selle eelis on väga väike tüsistuste oht. Maoballooni võib kasutada nii iseseisva kaalulangetamismeetodina kui ka erinevate operatsioonide eelselt operatsiooniriskide vähendamiseks.

Järgmine samm – konsultatsioon. Aga kus?

The Health Clinic Eestis pakub terviklikku bariaatriaprogrammi. Lahendusi, mis koosnevad kaalukirurgiaprotseduurist, individuaalsest toitumisnõustamisest, psühholoogilisest nõustamisest ning hoolivast kliendikogemusest.

Ülekaalust vabanemine ei ole kaugeltki mitte lihtne, kuid see on võimalik ja seda isegi kuude, mitte aastatega. Karm tõde on, et me keegi ei tea kui mitu suve meile on antud, kuid tõsine ülekaal röövib allesjäänud suvesid veelgi. Igal inimesel on õigus õnnelikuks eluks, kuid iga inimese enda asi on endale õnnelik elu rajada. Ülekaalust vabanemine on suur samm selle suunas.

The Health Clinic on tervishoiuteenuste vahendaja.

Adams Kirurgia Grupp OÜ, tegevusluba L02688.

Copy
Tagasi üles