Miks ei tohiks lapselt küsida, kas koolis läks hästi?

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Krisana Antharith / PantherMedia / Scanpix

Kas oled lapsevanemana harjunud lapselt küsima: «Kas sul läks täna koolis hästi?»? Loe edasi, miks niimoodi küsida ei tohiks.

Laste ja noorte nõustamisega tegelev Kristin Wilson selgitab, et see pealtnäha süütu küsimus võib tekitada probleeme. «Kui küsid lapselt, kas koolis läks hästi, annad talle mõista, et tahad, et kõik oleks korras. Lapsed ei taha vanematele pettumust valmistada ega neid muretsema panna, nii et suure tõenäosusega vastavad nad jah, või lihtsalt noogutavad, jättes mulje, et kõik on hästi, isegi siis, kui ei ole,» räägib Wilson. 

Samuti pole hea üldistav küsimus «Kuidas su päev läks?», sest tihti vastatakse sellele ühesõnaliselt ja nii ei saa sa piisavalt informatsiooni, mis tegelikult lapse elus toimub. 

Selleks, et aru saada, kuidas laps end tegelikult tunneb, soovitab Wilson avatud küsimusi: «Kuidas läks kohtumine su sõbrannaga?» või «Kuidas tänane matemaatika töö läks?». Eesmärk on lapsele näidata, et oled avatud kõigele, mis tal öelda on, nii positiivsele kui ka negatiivsele. Sellisel juhul on ka laps ise valmis rohkem jagama, kirjutab PureWow.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles