Kuhu minna, mida teha? Sel nädalavahetusel saab hästi süüa ja kauneid kunste nautida

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Vastseliina Bishop Castle Ruins in night with burning torches, Estonia.
Vastseliina Bishop Castle Ruins in night with burning torches, Estonia. Foto: Visit Estonia

Selle nädalavahetuse põnevamatel sündmustel süüdatakse valgus pimedas augustiöös. Toidu teemal jätkub sibula, kala ja kurgi võidukäik, maitsestatuna kodumaiste tšillipipardega.

27. augustil täitub 40 aastat kultusfilmi «Hukkunud alpinisti hotell» esilinastusest. Omas ajas novaatorlikule filmile on ikoonilise tähenduse andnud Sven Grünbergi loodud filmimuusika. Filmi juubeli väärikaks tähistamiseks toimub Nõmbral Valgusfestivali eriprojekt, kus kohtuvad muusika, film ja valguskunst. Ürituse jaoks loob uue 30-minutilise filmimuusika töötluse Taavi Kerikmäe ja oma nägemuse filmikaadritest seab VJ sessioonina kokku Andres «Tencu» Tenusaar. Lavale astuvad ka Sandra Nurmsalu ning loomulikult vanameister Sven Grünberg ise.

Augustikuu viimasel nädalalõpul süüdatakse tuled ka seitsmesaja-aastases Vastseliina piiskopilinnuses. Kohale tasub tulla juba enne tulede süütamist ja kontserti, et tutvuda linnuse ajaloo ning kauni Piusa ürgoru loodusega. Eriliseks saareks muutub sel nädalavahetusel ka Ruhnu oma festivaliga RuhnuRahu: Eesti väikseim kultuurifestival ühendab muusikat, filmi, loodust, talguid ja head seltskonda suve lõpetamiseks. Installatsioonid ja interdistsiplinaarsus üllatab ka Tartus, seekord linnafestivalil Uit, mille eesmärgiks on tavatute vaatenurkade pakkumine ja kohapõhine kunst. Installatsioonidele lisaks pakutakse linnatuure, etendusi, kontserte ja samuti üritusi lastele.

Gurmaanid, kvaliteetse toidu austajad ja Eesti maitsete patrioodid toimetavad sügisel muidugi Peipsi kandis. 24.-25. augustini on Vasknarvast Saaboldani avatud Peipsimaa toidu tänav, 175 km ulatuses pop-up restorane, mis pakuvad toite ja jooke Peipsimaa võtmes. Esindatud on nii kohalike kogukondade kui ka külalisrestoranid üle Eesti, kes panevad oma ideed lauale kohalikku toorainet kasutades. Tuntud headust ja traditsiooni tasub otsima minna Lüübnitsa sibula- ja kalalaadalt, kus ootavad sibula- ja küüslauguvanikud ning järvekala, mida kohalikud kalurid ise püüavad, töötlevad ja müüvad. Pärnumaa täiendab sibula ja küüslaugu teravat maitset tšillisõprade kokkutulekuga, kuhu oodatakse degusteerima ja teadmisi koguma-vahetama nii sööjaid kui ka kasvatajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles