Õnneliku suhte valem on 5:1

Naine
Copy
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Järgmine kord, kui kaaslasega tülli lähete, proovi konflikti tuua positiivseid noote. 

Uuringud väidavad, et viis, kuidas te kaaslasega suhtes konflikte lahendate, ütleb suhte tuleviku kohta palju. See võib isegi lahutust ennustada. 

Seitsmekümnendatel viis terapeut John Gottman läbi uuringu, mille käigus palus paaridel rääkida 15-minuti jooksul oma konfliktidest, ise seda samal ajal filmides. Hiljem tegi terapeut koos meeskonnaga linte vaadates paaride kohta märkmeid. Paaridega võeti uuesti ühendust üheksa aastat hiljem. Selgus hämmastav tõsiasi: terapeut oli koos oma tiimiga 90 protsendil juhtudest õigesti ennustanud, kes paaridest jäävad kokku ja kes lahutavad abielu.

Kuidas nad seda tegid? Uuringust selgus, et erinevus õnnelike ja õnnetute suhete vahel taandub positiivse ja negatiivse vastastikule suhtele, täpsemalt viis ühele. See tähendab, et õnnelikes abieludes inimestel oli iga tüli kohta vähemalt viis positiivset suhtlusmomenti, kirjutab PureWow.

«Kui õnnelikud paarid räägivad millestki olulisest, võivad nad küll vaielda, aga samal ajal nad ka naeravad, õrritavad üksteist ja näitavad vastastikust kiindumust, sest neil on emotsionaalne side,» sõnas doktor Gottman. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles