Teadlased: selvefoto asemel postita inimestele meeldimiseks hoopis seda tüüpi pilte

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Oled mures oma Instagrami-jälgijate pärast? «Laike» on kuidagi vähe? Põhjus võib olla neis lõpututes selvefotodes, mida su ajajoon täis on.

Ajakirjas Journal of Research in Personality avaldasid Washingtoni osariigi ülikooli psühholoogid uuringu, millest selgus, et selfid on probleem.

Teadlased korraldasid uudse uuringu, milles osalesid tuhanded Instagrami-kasutajad, et teada saada, milliste fotode põhjal inimesi kergemini hukka mõistetakse. Tööst tuli välja, et inimesi, kes postitavad palju selvefotosid, peetakse vähem meeldivateks, vähem edukamateks, ebakindlamateks ja vähem avatuks uutele võimalustele. Samas inimesi, kes postitavad fotosid, mis on poseeritud ja mille on keegi teine teinud, peetakse üldiselt meeldivamateks ja toredamateks.

«Isegi kui kahel ajajoonel oli sarnane sisu – näiteks reisipildid või saavutused – siis tunded inimese suhtes, kes postitas selfisid, olid negatiivsed, tunded inimese vastu, kes postitas poseeritud pilte, olid positiivsed,» ütles WSU psühholoogiaprofessor Chris Barry. «See näitab, et teatud visuaalsed vihjed on sõltumatult kontekstist asjad, mis tekitavad sotsiaalmeedias kas positiivset või negatiivset aistingut.»

Uurijatel on mitu teooriat, miks see nii võib olla. Üks selgitus on, et poseeritud fotodel näevad inimesed välja rohkem nö enda moodi ehk nõnda, nagu neid vaatleja päriselus näeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles