Piparkooginäituse meisterdamiseks kulus 400 kilo tainast

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas arhitektuuri- ja disainigaleriis on avatud iga-aastane Piparkoogimaania näitus, mille seekordseks teemaks on «Ajamasin».
Tallinnas arhitektuuri- ja disainigaleriis on avatud iga-aastane Piparkoogimaania näitus, mille seekordseks teemaks on «Ajamasin». Foto: Toomas Huik

Kui eelnevatel aastatel on piparkooginäitusel osalevatele loovinimestele jagatud laiali 300 kilo tainast, siis sel aastal kulus ära lausa 400 kilo, rääkis iga-aastast Piparkoogimaaniat korraldav Mari-Liis Laanemaa.


Piparkoogimaania näitus üllatab igal aastal uue teemaga, selle aasta teemaks on «Ajamasin». «See galerii on nagu piparkoogist ajamasin, kus minevik, tulevik ja olevik eksisteerivad samaaegselt,» ütles Laanemaa.

Naine selgitas, et teema peab olema selline, mis võimaldaks võimalikult palju oma loovust arendada ja mis väljuks tavapärasest päkapikk-jõulukuusk- piparkoogimaja raamidest. «Piparkook, tema ajalugu, kasutusvõimalused ja tähendus on niivõrd palju suuremad,» möönis ta.

Loovinimeste katsetused

Näitusest võtab osa umbes 140 inimest, kes on kõik erinevate loovalade professionaalid – arhitektid, keraamikud, disainerid, metallikunstnikud jne. Laanemaa selgitas, et näitusel osalevad ainult loovinimesed just selle pärast, et paljudel teistel inimestel võib küll olla suurepäraseid ideid, ent alati ei pruugita suuta oma ideid teostada.

«Aga loovinimesed on harjunud oma ideed materjali viima.» Tavalised inimesed saavad piparkoogimaaniast võtta osa läbi fotovõistluse.

Näituse üheks mõtteks on ka see, et kõigile antakse kätte täpselt sama algmaterjal ning kellelgi pole ses osas mingeid eeliseid. «Ega need kunstnikud, kes osalevad, ei ole ka ju õppinud piparkoogimeistrid, nad samamoodi nuputavad,» rääkis Laanemaa.

Naise sõnul on näitus mõeldud ennekõike inspiratsiooniks inimestele. «Kogu piparkoogimaania eesmärgiks on ühelt poolt hoida ja praegu ka edasi arendada kaasaegses võtmes sajandeid vana piparkoogikunsti traditsiooni, sest see ajalugu on vana ja väga suur ja väga eriline. Ja teiselt poolt läbi loova piparkoogitegemise tutvustada kunsti ja disaini. Ja loovust üldisemalt,» selgitas ta.

Loovus on edu võti

Laanemaa sõnul on loovus kõige edu võti: «Loovust läheb igas eluvaldkonnas vaja ja läbi piparkoogi on seda niivõrd lihtne, mänguline ja tore arendada. See ei ole kallis materjal, ja see on söödav materjal ja see on lõhnav.»

Laanemaa sooviks on, et Eestist kujuneks väike väga loovate inimeste ja ideede riik, kus tehakse väga erilisi asju. «Väikese rahva eelis on just midagi muud, kui suure rahva eelis. Me peame olema nutikad, et ellu jääda,» lisas ta.

Üheks eriliseks küljeks Piparkoogimaania näituse juures on veel seegi, et kui näiteks Rootsis piparkooginäitustel on kõik tööd pandud klaasi taha, siis meil saavad kõik hapraid meistriteoseid lähemalt uudistada ning nende hõngu tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles