Müüt või tõde? Kurkide ja tomatite korraga söömine toob pigem kahju kui kasu

FOTO: Shutterstock

Tomatid ja kurgid on ühed kõige armastatumad suvised köögiviljad. Täis tervislikke vitamiine ja mahkalat maitset – ideaalne kooslus salatiks... Või kas ikka on?

Limon kirjutab, et mõned toitumisteadlased soovitavad mitte neid köögivilju omavahel segada ning väidavad suisa, et korraga sööduna teevad nad rohkem kahju kui kasu.

Internetis ja foorumites leviv loogika on järgmine: tomatid ja kurgid on erinevad. Tomatid on happelised, kurgid aluselised. Et neid seedida, on kehal vaja erinevaid ensüüme. Mis tähendab, et kui üht tüüpi köögivilja seedimisega tegeletakse, siis teine on seni «tööta». Seedimata toit aga hakkab fermenteeruma, põhjustades gaase ja puhitust.

Rahvatervise spetsialist dr Pavel Soitso aga arvab, et sel teoorial pole väga alust. Väljaandele Argumentõ i Faktõ antud intervjuus lükkas ta levinud müüdi ümber, öeldes, et neid vilju tasuks küll süüa eraldi, aga asi pole mitte aluselises ja leeliselises koostises. Lisaks ütles arst, et kõhus mingit fermenteerumist ei toimu ja miski ei hakka kõhus roiskuma. «Lihtsalt tandemina tarbides võib tekkida kõhus rohkem gaase. Kõik sõltub inimese mikrofloorast. Kui sul on pärast tomati-kurgisalati tarbimist puhitused, siis ära söö seda rooga. Söö teiste köögiviljade kombinatsioone.»

Vene teadusteakadeemia liikme dr Zainudin Zainudinovi sõnul alahindavad inimesed sageli oma organismi täiuslikkust. «Kui seedesüsteem on korras, siis seedib su keha toiduaineid, sh tomatit ja kurki, täiesti normaalselt. Nende lõhustamiseks on vaja ensüüme, aga kui sul pole mingeid haigusi või ensüümidefitsiiti, siis vabastab keha vajaliku hulga ensüüme ja toit seeditakse ära.»

Tagasi üles