Rasvane toit kahjustab spermat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kehv toit, alkoholi liigtarbimine ja suitsetamine jätavad jälje spermide pärilikkusainesse – tekivad keemilised muutused, mis mõjutavad geenide aktiivsust ning valkude tootmist.

Seni arvasid rakubioloogid, et geenide sisse- ja väljalülitamisega seotud muudatused ei pärandu järglastele, kuid vanemate eluviisidel võib olla oluline mõju, vahendab Novaator.

Ebatervislikult toituvate laborihiirte poegadel tekivad kergesti ainevahetushäired, näitasid Austraalia Adelaide´i ülikooli teadlased Maria Ohlsson Teague ja Michelle Lane.

Osa nende katsealuseid hiiri sai väga rammusat toitu ning läksid rasva. Teised närilised said tervislikku toitu ja püsisid normaalkaalus. Selgus, et tüsedate isashiirte järglastel tekkis kergesti insuliinipuudulikkus.

Seejärel otsisid teadlased hiirte seemnerakkude DNAst geenilüliteid, mis katkestavad valkude tootmist. Ülekaalulistel ja saledatel hiirtel töötas erinevalt 21 geenilülitit. Kõik need on seotud spermide ning loote arenguga ja ainevahetushäiretega.

Seega võib vähemalt osa epigeneetilistest muutustest päranduda sugurakkude kaudu järglastele.
«Ülekaaluliste hiirte munandite ümber on palju rasvkudet, mis ilmselt suurendab epigeneetiliste muutuste tekkimise tõenäosust,»  selgitas Teague.

Tema sõnul võib tulevikus olla võimalik, et sperme uuritakse enne kehavälise viljastamise protseduuri ning eraldatakse ebasoovitavate muutustega seemnerakud.

Samuti võivad molekulaarbioloogid leida mooduseid geenilülitite algse seisundi taastamiseks. «Siiski on kõige lihtsam eelistada tervislikke eluviise,» lisas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles