Mida teha, kui käed on kuivad?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Talv mõjub nahale halvasti ning eriti kuivaks muutuvad külma ilmaga tavaliselt käed. Dermatoloog Anne Chapas andis portaalis Fox News nõu, kuidas sel perioodil käsi tervete ja pehmetena hoida.  

Ta seletas, et talvel on õhus vähem niiskust, kuid ka tuulised ilmad panevad käenaha niiskust kaotama. «Kui nahk on kuiv, laseb see kergesti ärritajaid ja teisi kahjustavaid aineid ligi, mis põhjustavad punetust ja muid probleeme,» selgitas ta.

Kõige parim meetod nahakuivuse vastu on muidugi kreemitamine, kuid Chapase sõnul tuleb eristada kaht niisutajate klassi. On kreeme, mis niisutavad, toovad vett nahka juurde, kuid on ka neid, mis pehmendavad ja hoiavad niiskust nahas kinni. Külmade ilmadega peaks dermatoloogi sõnul eelistama pehmendavaid kreeme.

«Nahka pehmendavad kreemid on tihedamad ja rasvasemad ning sisaldavad aineid nagu dimetikoon ja lanoliin,» rääkis Chapas. «Selliseid kreeme võiks kasutada just õhtul enne magamaminekut ja pärast duši all käimist.»

Peale pehmendajate soovitas dermatoloog käte raviks ka vaseliini ja Weleda toodet Skin Food.

«Niiskust aitab kätes hoida see, kui enne magamaminekut kreemitad ja jätad ööseks kätte puuvillast kindad,» soovitas ta. «Puuvill hingab ja laseb niiskusel paremini nahka tungida.»

Et käte kuivust sootuks vältida, soovitas Chapas loobuda liigsest kätepesust ja proovida hoopis alkoholivabasid antiseptikuid, sest seebid võivad naha liiga kuivaks jätta. Kui aga peab käsi pesema, siis tuleks kasutada leiget, mitte kuuma vett.

Kui käed on talvemõjudest juba väga häiritud, punetavad ja katki, võib kreemitamine olla lausa valus. Sellisel juhul soovitas nahaarst katta lõhed nahal enne kreemitamist n-ö vedela plaastriga, mida saab otse haavale tilgutada või pihustada.

Kui aga probleem on väga tõsine ega taha ka ravitsemise mõjul mööduda, võib see olla märk näiteks psoriaasist või ekseemist. «Kui kasutad niisutajaid ja olukord läheb hoopis hullemaks, siis pöördu arsti poole,» soovitas Anne Chapas. «Ära ürita seda kodus ise ravida.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles